Op onderzoek bij de TU Delft

In de Dode Kamer of de Sleeptank: daar gebeurt het!

Aan de slag als onderzoeker in Science Centre Delft Nieuws door
Foto 1. Bewonder de Nuna. Foto: screenshot YouTube-video Backstage Tour

archief oud artikel 13 april 2016 Wetenschap Delft, Zuid-Holland Was wiskunde niet je ding? En haakte je na het eerste jaar natuurkunde af? Dikke kans dat je de TU Delft nooit van binnen hebt gezien. En dat terwijl hier razend interessante dingen gebeuren! Met de Backstage Tour kan toch iedereen eens van dichtbij bekijken wat hier allemaal gebeurt. Op bezoek in het Waterlab, de Dode Kamer en de Dreamhall.

De wereld van de techniekstudent

In Science Centre Delft konden bezoekers al een glimp opvangen van de innovatieve projecten die studenten van de TU Delft uitvoeren. Maar in de Backstage Tour sta je echt met je neus op de onderzoeken en proeven. De tour, te boeken bij Science Centre Delft voert iedere woensdag- en vrijdagmiddag langs vijf tot zes aansprekende locaties op de campus. Durf je voet te zetten in de Dode Kamer?

Alexander Lokhorst van Science Centre Delft vertelt over de nieuwe tour: "Het Science Centre laat vooral zien wat de TU Delft doet op het gebied van science, design en engineering - wetenschap, ontwerpen en bouwen -. De tours zijn min of meer een verlengstuk van het Science Centre waarbij de bezoekers daadwerkelijk op de plek komen waar studenten en onderzoekers werken en leren. De bezoekers maken kennis met de daadwerkelijke opstellingen, laboratoria of faciliteiten van de TU Delft."

In de Dode Kamer

Nee, in de Dode Kamer gaat niemand dood. Het is een zogenaamde anechoïsche ruimte; een kamer met wanden, deuren en plafonds die het geluid maximaal absorberen. Studenten doen hier proeven met geluid. Naast interessant is het ook best indrukwekkend om in deze ruimte te staan, waar geen enkel geluid reflecteert.

Waar studenten van dromen

Een andere locatie die tijdens de Backstage Tour voorbij komt is de Dreamhall. Hier bouwen studenten een jaar lang aan het voertuig van hun dromen. Bekende resultaten van deze dromerij is het Nuon Solar Team (NUNA), die strijden om de snelste zonnewagen ter wereld, en het HPT (Human Power Team), de snelste fiets ter wereld. In het lab kun je de Nuna met eigen ogen bekijken. Ook in het Waterlab mogen bezoekers even rondkijken. Hier doen studenten proeven om de veiligheid van onze dijken te testen. Met hun kennis houden we hopelijk ook in de toekomst droge voeten!

Science Centre Delft

Gaat het een beetje kriebelen na het zien van al die interessante onderzoeksruimtes? Ga dan zelf aan de slag in het Science Centre Delft. Het hele jaar door kunnen bezoekers deelnemen aan interessante workshops. Maak en test je eigen zweefvliegtuig, bouw de auto van de toekomst of ontwerp zelf figuren van piepschuim.

Foto 2. Student aan het werk in de TU Delft. Foto: screenshot YouTube-video Backstage Tour
Foto 3. In het Waterlab. Foto: screenshot YouTube-video Backstage Tour
Foto 4. De Sleeptank. Foto: screenshot YouTube-video Backstage Tour

Laatst gewijzigd: 2016-04-18 13:20:52 · Gepubliceerd: 2016-04-12 14:53:43 - 4198