1

Tissue alert: SKY is een tranentrekker

Alice in Wonderland meets puberproblemen

Theater Amsterdam Recensie door
Foto 1. Lisse Knaapen is de perfecte Sky. Ze zingt prachtig en speelt overtuigend als sterke maar kwetsbare puber. Foto: Deen van Meer.

archief oud artikel 25 april 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De musical SKY mag dan wel over een meisje van zestien gaan, maar het is absoluut geen kinderlijk verhaal. Dood, drugs, geweld, pesten en andere duistere onderwerpen komen aan bod in de nieuwe 3D musical. Een indrukwekkend spektakel à la Alice in Wonderland dat je opslokt, maar eigenlijk was dat 3D-brilletje niet echt nodig geweest.

Het leven is niet makkelijk

Mix de absurdistische wereld van Alice in Wonderland met puberproblemen, voeg er een snufje van het mysterieuze hiernamaals aan toe en je hebt de musical SKY in een notendop. Sky is zestien, heeft geen vader meer, wordt gepest op school en heeft een slechte band met haar moeder. Na een wrede schooldag - pestkop Cynthia en kornuiten slaan haar verrot, schrijven 'loser' op haar voorhoofd en knippen haar vlecht af - neemt Sky een overdosis drugs en raakt ze in coma. Ze wordt 'wakker' in een droomwereld. En ook daar moet ze knokken: haar problemen uit het echte leven achtervolgen haar in haar coma.

SKY stopt. Op donderdag 30 juni 2016 is de laatste voorstelling in Theater Amsterdam.

Nogal zwaar en dramatisch

In haar droomwereld ontmoet Sky haar overleden vader. Hij helpt haar op weg om te overleven, want er lopen allerlei mensen in de droomwereld rond die haar hart uit haar lijf willen snijden. Letterlijk. Mensen uit Sky's leven spelen een dubbelrol in de droomwereld. Zo is pestkop Cynthia een kwaadaardige koningin, beste vriend Howie is een behulpzame rups en de foute jongen van de school is bad guy Hosselaar. Dit maakt het verhaal iets speelser, want het is nogal een zware zit. De liedjes zijn erg Marco Borsato, met metaforische teksten als 'open je ogen' - een veelvoorkomende Borsato-zin - en een handjevol bekende hits. Sommige dialogen zijn halve gedichten en daardoor ongeloofwaardig. Dit alles bij elkaar maakt het verhaal erg 'diep' en zwaar: meer humor was erg welkom geweest.

3D-bril is onnodig

Door de gigantische projectieschermen die als decor dienen, waan je je steeds ergens anders. Op het schoolplein, in het ziekenhuis, op straat in de regen, onder de grond: je wordt meegesleurd in de wereld van Sky. De gigantische schermen maken de voorstelling spannender en maken het verhaal ietsjes geloofwaardiger. Maar een musical in 3D? Dat is SKY niet echt. De 3D-effecten voegen niet veel toe: af en toe zie je een blaadje van een boom dwarrelen. Ook zonder 3D-bril waren de beelden op de schermen voldoende.

Vergeet je zakdoek niet

Ondanks de zware teksten en het gebrek aan humor, is SKY een grootse beleving. Deels door de wisselende beelden op de schermen, maar vooral dankzij de steengoede acteurs. Onder anderen Lisse Knaapen, Roben Mitchell en Lone van Roosendaal zijn ijzersterk. In de musical wordt veel gescholden, gevloekt, gevochten en er wordt zelfs iemand levend verslonden. Voor jongere kinderen is dit geen geschikt uitje, maar voor tieners vanaf twaalf jaar (bijvoorbeeld vanaf de brugklas) is SKY een entertainend levenslesje. Verwacht alleen niet dat de rit naar huis gezellig wordt. Na het applaus sjokte het publiek snikkend en sniffend de zaal uit. Ze zouden iedereen in plaats van een 3D-bril een zakje tissues moeten geven.

SKY is exclusief te zien in Theater Amsterdam.

Dit was de cast van SKY tijdens de matineevoorstelling op zaterdag 23 april:
  • Sky - Lisse Knaapen
  • Howie / Rups - Roben Mitchell
  • Vader - Matteo van der Grijn
  • Moeder - Lone van Roosendaal
  • Betty Steeven / Aas - Eva van der Gucht
  • Nick Winter / Hosselaar - Jöel de Tombe
  • Cynthia / Koningin - Daisy Duin
Foto 2. Sky heeft het zwaar te verduren op school. In één van de heftigste scènes wordt ze aangevallen door Cynthia. Foto: Deen van Meer.
Foto 3. Roben Mitchell voegt als rups (en als Howie) kleur en humor aan het verhaal toe. Foto: Deen van Meer.
Foto 4. De bad guys van de musical zijn prettig gestoord en soms grappig. Foto: Deen van Meer.
Foto 5. Lone van Roosendaal is steengoed in haar rol als de moeder van Sky. Foto: Deen van Meer.

Laatst gewijzigd: 2016-05-31 16:49:27 · Gepubliceerd: 25 april 2016 - 1107