Verover het vernieuwde Fort Pannerden!

Vernieuwde fort opent 30 april

Fort Pannerden Persbericht door
Foto 1. Verover het vernieuwde Fort Pannerden met de spannende Expeditie! Foto: Duncan de Fey.

archief oud artikel 28 april 2016 Toerisme Doornenburg, Gelderland Een dreigende bergtop vol kanonnen, een verborgen bouwwerk onder de grond, van wel vijf verdiepingen hoog! Het vernieuwde Fort Pannerden opent op zaterdag 30 april voor het publiek. Je kunt er niet alleen veel bekijken, maar ook veel doen. Doe mee aan spelletjes, volg rondleidingen en puzzel je een weg door het vernieuwde fort.

Verover het fort vol verhalen

Fort Pannerden is compleet opnieuw ingericht en vanaf zaterdag 30 april open voor bezoek. Het fort is gelegen op een prachtige locatie, bij de splitsing van de Rijn, Waal en Pannerdensch Kanaal. Fort Pannerden trotseert al honderdvijftig jaar de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Bezoekers kunnen nu de strijd met deze elementen aangaan en zo het fort zelf veroveren. Alles in het fort draait nu om het ontdekken van het fort en het riviernatuurlandschap, de Klompenwaard. Een restaurant met uniek panoramaterras, bezoekerscentrum, soldatenmuseum, film en museumwinkel moeten Fort Pannerden als toeristische attractie in de Gelderland een enorme boost geven. Het fort streeft naar honderdtachtig dagen openstelling per jaar.

Interactieve en nieuwe activiteiten

Fort Pannerden zit vol nieuwe, interactieve programma's, zoals Expeditie Pannerden: een spannende puzzelexpeditie voor het hele gezin. Bezoekers mogen zelf een leuke combinatie maken van alle verschillende activiteiten. De nieuwe game Elements is een avontuurlijke breinbreker door de duistere gangen en kamers. Er is een audiotour - Luisterfort - waarin bewoners van het fort aan het woord komen, van kanonniers tot krakers. Met de rondleiding Sterke Verhalen ga je op pad met gidsen in soldatenuniform. Topstuk in het vernieuwde fort is een nagebouwd kanon, het grootste dat ooit in het fort stond – en dat tijdens demonstraties kan bulderen.

Stukje geschiedenis

Fort Pannerden was volledig belegerd in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog speelde het fort ook kort een rol, totdat de invallende Duitsers het fort dreigden te bombarderen. Na de Koude Oorlog raakte het fort in verval. Het werd jarenlang het domein van krakers. Sinds 2009 heeft het fort een publieksfunctie. De herinrichting is de kroon op de restauratie van Fort Pannerden. Vanaf 2009 tot en met 2011 werd het fort al ingrijpend gerestaureerd.

Foto 2. Een overzicht van Fort Pannerden. Foto: Jasja Dekker.
Foto 3. Trotseer de elementen met het spel Elements. Foto: Duncan de Fey.

Laatst gewijzigd: 2016-04-28 12:19:12 · Gepubliceerd: 2016-04-28 12:09:37 - 501

Activiteiten Fort Pannerden

Nu te bezoeken

Binnen enkele weken te bezoeken

Luchtwachttoren en bunker Nieuw Namen


Luchtwachttoren en bunker Nieuw Namen