6x Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag 2016: voor dag en dauw de natuur in!

Eropuit op Hemelvaartsdag Redactioneel door
Foto 1. 's Morgens in alle vroegte is de natuur op haar mooist. Foto: Flickr CC BY 2.0

archief oud artikel 3 mei 2016 Natuur Landelijk Begin het hemelvaartweekend fris en fruitig, wandel door de prachtige ochtendnevel en ga dauwtrappen op Hemelvaartsdag! Per boot of benenwagen: door de nevels van het ochtendgloren wijst DagjeWeg.NL je de weg.

Prikkelende tocht

WESTERWOLDE - Bind de stappers maar onder en maak je klaar voor een stevige wandeling! Het dauwtrappen in natuurgebied Ter Wupping begint om 6:00 uur 's morgens. De natuur om je heen ontwaakt langzaam en de frisse geuren van de natuur zorgen voor een energieke start van de dag. Aan het einde van de twee uur durende tocht staat een ontbijtje klaar in Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Door het nevelige bos

DROUWEN - Langzaam komt de zon op, de rust strekt zich uit en de eerste vogels laten van zich horen. 's Morgens is de natuur op zijn mooist en dat laat de boswachter van Staatsbosbeheer Gieten-Borger maar wat graag zien! Wandel om 6:00 uur met de boswachter mee door de stille bossen en langs de nevelige bosranden van de Hondsrug. Na de wandeling staat er een ontbijtje klaar in Paviljoen de Woudstee.

Bezoek ook andere uitjes op Hemelvaartsdag 2016!

Vroege vogels ontmoeten vroege vogels

ZWOLLE - Bij het dauwtrappen in de Vreugderijkerwaard wacht om 6:00 uur 's morgens een vijf kilometer lange tocht. Dwars door het weidse landschap neemt de boswachter je mee naar de bijzondere plekjes. De uiterwaard staat bekend om de grote aantallen vogels die er vertoeven. Vergeet daarom vooral niet de verrekijker mee te nemen. Een heerlijk ontbijt van de Vreugdehoeve na afloop is inbegrepen.

Dauwtrappen en ontbijten met het gezin

's-GRAVENLAND - Zijn je kinderen geen uitslapers? Omarm het vroege tijdstip waarop de dag begint en gadauwtrappen op Buitenplaats Boekensteyn. Maak een mooie wandeling en kijk toe hoe de natuur langzaam aan de dag begint. Misschien spot je wel een ree! De uitgezette route is 2,5 kilometer lang en onderweg zijn er allerlei spelletjes om samen te spelen. Aan het einde van de wandeling wacht een uitgebreid ontbijt bij café-restaurant Brambergen. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Vaar het ochtendgloren tegemoet

NAARDEN - Vaar voor dag en dauw het ochtendgloren tegemoet en ga dauwtrappen op het Naardermeer. De overdekte fluisterboot vertrekt om 6:00 uur en is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. Zie op het water hoe de nieuwe dag aanbreekt en verbaas je bij de observatiehut wat een kabaal de aalscholvers maken. Na afloop is het mogelijk om te ontbijten.

In de stilte dauwvaren

NIEUWKOOP - Terwijl het grootste deel van de Nederlanders nog op één oor ligt vertrekt een boot vanuit Nieuwkoop voor een indrukwekkende vaartocht. Stap aan boord voor het dauwvaren op de Nieuwkoopse Plassen. De vaartocht start om 7:00 uur en duurt twee uur. In alle rust zien opvarenden de zon opkomen en horen ze de vogels hun eerste gezang aanheffen. Een bijzondere belevenis! Wil je er optimaal van genieten? Draag warme kleding en neem een verrekijker mee!

Waar komt dauwtrappen vandaan?

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de traditie van het dauwtrappen helemaal terug tot de Germaanse tijd. Met de Meifeesten vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur, waarbij het volksgeloof uit die tijd claimde dat de dauw - zeker op bepaalde dagen - een magische en genezende kracht had. (Bron: Historiek.net)
Foto 2. 's Morgens in alle vroegte is de natuur op haar mooist. Foto: Flickr CC BY 2.0
Foto 3. Zie hoe de natuur langzaam ontwaakt. Foto: Flickr/Paul van de Velde CC BY 2.0
Foto 4. Mooi, hé. Foto: Flickr/Jannes Pockele CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 15:14:59 · Gepubliceerd: 2016-05-03 21:02:26 - 494