Het straatje van Vermeer loopt als een trein

Kunstwerk Vermeer trekt veel bekijks

Museum Prinsenhof Delft Nieuws door
Foto 1. Links: Het straatje met huidige bewoners - Olivier Middendorp. Rechts: Het straatje, ca. 1658, Johannes Vermeer.

archief oud artikel 24 mei 2016 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Eerst het schilderij bekijken en dan een paar honderd meter door de straat lopen om het origineel te bekijken. Bijzonder! Het straatje van Vermeer is alweer een poosje thuis in Delft. Museum Prinsenhof Delft maakt er met een app, een escape box en allerlei spannende verhalen een behoorlijke happening van. Al meer dan dertigduizend mensen bezochten de tentoonstelling Vermeer komt thuis – Het straatje terug in Delft.

Duizenden mensen op zoek naar Het straatje

Al meer dan dertigduizend mensen uit alle windrichtingen bezochten in twee maanden tijd de tentoonstelling Vermeer komt thuis - Het straatje terug in Delft. Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof, is apetrots: "Wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt, is dat je na het bekijken van Het straatje en de werken van Vermeers tijdgenoten zâ de stad inloopt waar ze allemaal zijn gemaakt. Letterlijk op een paar honderd meter lopen. En als je onze app gebruikt, dan komt dat zeventiende-eeuwse Delft ook echt weer tot leven." Met de app gaan bezoekers op stap door Delft. Op zoek naar het echte Straatje, onder leiding van Vermeers tante.

In Delft mooier dan in Amsterdam

Bekijk Het straatje tot en met 17 juli 2016 nog in de stad waar het werd geschilderd. Het is een ontzettend zeldzaam schilderij - Vermeer schilderde maar twee stadsgezichten - en hangt doorgaans als topstuk in het Rijksmuseum in Amsterdam. "Het hangt hier ook eigenlijk mooier dan in het Rijksmuseum", vindt directeur Van Mil. "Goed belicht en alle ruimte om het rustig in je op te nemen." Of het er mooier hangt of niet, na 17 juli keert Het straatje terug naar Amsterdam.

Meer dan een schilderij

In de tentoonstelling leer je van alles over het ontstaan van Het straatje en over de ontdekking van het 'echte' straatje in Delft. Ook kun je als detective op pad om verschillende theorieën over het schilderij te testen en het eeuwenoude mysterie van Vermeer te ontrafelen. Lees meer over de escape box en de ontdekking van Het straatje van Vermeer.

Vermeers gratis op Vermeerdag

Op zaterdag 11 juni 2016 is het de Dag van Vermeer in Delft. Iedereen met Vermeer als achternaam mag dan gratis Het straatje komen bewonderen in Museum Prinsenhof.
Foto 2. Screenshot van de app 'Waar is Vermeer?'.

Laatst gewijzigd: 2016-05-24 12:24:57 · Gepubliceerd: 2016-05-24 10:38:14 - 2003