1

Ontrafel het leven van de machtigste vrouw van Rusland

Catharina creëerde haar eigen geluk

Catharina, de Grootste - Zelfgeslepen diamant Nieuws door
Foto 1. Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg.

archief oud artikel 18 juni 2016 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Van een arm en uitgehuwelijkt meisje tot een sterke en machtige vrouw die haar eigen man van de troon verstootte, Sint-Petersburg deed opbloeien onder haar bewind en een grote passie had voor kunst en jonge minnaars. Ontrafel het fascinerende leven en karakter van Catharina de Grote in de Hermitage Amsterdam. De laatste tsarina van Rusland was zonder twijfel een powervrouw die haar tijd ver vooruit was.

Keizerin vol geheimen

Catharina II van Rusland (1729-1796), ook wel bekend als Catharina de Grote, zou tegenwoordig sappige input opleveren voor shownieuwsschandalen en roddelbladen. Ze was van 1762 tot 1796 de tsarina van Rusland en de machtigste vrouw van haar tijd. Een vorstin met een snuiftabakverslaving, een vermeende geheime verzameling erotische spullen en met een sterke voorkeur voor jongere mannen. Na de dood van haar man tsaar Peter III versleet ze twaalf 'toyboys'. Meer dan tweehonderd jaar na haar dood zijn er nog steeds mysteries rondom haar persoon. Liet ze haar man in opdracht vermoorden? En moeten we de wilde verhalen over haar eigen dood wel geloven? De tentoonstelling Catharina, de Grootste - Zelfgeslepen diamant ontrafelt de mysteries uit haar leven. Bekijk prachtige japonnen, sieraden, snuifdozen en de mooiste kunstwerken uit haar enorme kunstverzameling en leer de echte Catharina kennen. De tentoonstelling is van 18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017 te bezoeken.

Kroon op de tentoonstelling

Pronkstuk van de tentoonstelling is de Grote Tsarenkroon. De kroon is gemaakt van witgoud en ingelegd met meer dan elfduizend diamanten, witte parels en een zeldzame rubelliet. Het kroonjuweel bovenop de kroon is een grote en zeldzame robijnrode edelsteen. De Grote Tsarenkroon was vanaf 1762 tot en met 1896 hét machtssymbool van de Russische monarchie. Catharina de Grote liet de kroon speciaal voor haar kroning maken door een Zwitserse edelsmid. De kroon die in de Hermitage Amsterdam te zien is, is een modelexemplaar. De echte kroon mag Rusland niet verlaten. Het origineel staat in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie.

Vriend of vijand?

Catharina de Grote had evenveel fans als vijanden. Sommige mensen roemden haar om haar intelligentie, energie, mensenkennis en vastberadenheid. Franse schrijver en filosoof Voltaire noemde haar zelfs 'de sprankelendste ster van het Noorden'. Anderen klaagden dat ze arrogant en ijdel zou zijn. De Franse baron de Corberon schreef ooit: 'Catharina is een weergaloze huichelaarster. Ze is een heilig boontje, teder, trots, majestueus, beminnelijk; maar diep in haar hart is ze alleen trouw aan zichzelf en volgt ze louter haar persoonlijke belangen, waarbij ze geen middel schuwt om deze te verwezenlijken.' De meningen zijn verdeeld. Bezoek de tentoonstelling en oordeel zelf.
Foto 2. Foto: Vigilius Eriksen, Portret van Catharina II voor de spiegel, ca. 1763. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Foto 3. Foto door Evert Elzinga: Conservator Vincent Boele (Hermitage Amsterdam) met Dmitry Moisseev (Kristall Production Corporation) met model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk, Smolensk, 2012. Eigendom van Kristall Production Corporation, Smolensk, Russische Federatie.
Foto 4. Foto links: Ring met monogram van Catharina de Grote. Frankrijk, meester onbekend, eind 18de eeuw © State Hermitage Museum, St Petersburg. Foto rechts: Legerkostuum van tsarina Catharina de Grote, gemodelleerd naar het uniform van het Bereden Garderegiment Rusland, 1786 (rok) / 1789 (cape) © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Foto 5. Foto: Georg Christoph Grooth, Portret van grootvorstin Catharina Aleksejevna, 1745–46 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Laatst gewijzigd: 2016-11-29 16:32:44 · Gepubliceerd: 18 juni 2016 - 4727