1

Bekijk de 'nieuwe' Rembrandts

Portretten van Marten en Oopjen eindelijk te zien in Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, 1634. Olieverf op doek. Gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk, collectie Rijksmuseum/collectie Musée du Louvre, 2016

archief oud artikel 28 juni 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Marten kreeg de Nederlandse nationaliteit, maar Oopjen viel Frankrijk toe. We hebben het over de portretten die Rembrandt maakte, begin dit jaar aangekocht door het Rijksmuseum en het Louvre. Na drie maanden in het Louvre zijn Marten en Oopjen vanaf 2 juli te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Topstukken, die je beslist wilt zien!

De levensgrote portretten van Marten en Oopjen - ze zijn twee meter hoog! - zijn tot en met 2 oktober op hun ereplek in het Rijksmuseum naast de Nachtwacht te bewonderen. Na drie maanden in het museum ondergaan ze in Amsterdam een restauratie. Maar waarom zijn deze twee portretten nu zo bijzonder? Allereerst omdat de werken vierhonderd jaar lang in privébezit waren en zelden voor het publiek zichtbaar waren. Begin dit jaar kochten Frankrijk en Nederland de portretten gezamenlijk aan van de familie Rothschild. Daarnaast zijn de schilderijen zo mooi en vol detail geschilderd, dat ze tot de topstukken van Rembrandt behoren. Voormalig directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, noemde ze "de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld".

"De meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld"

Wie waren Marten Soolmans en Oopjen Coppit?

Rembrandt schilderde de portretten in 1634, toen hij 28 jaar was, in opdracht van het pasgetrouwde stel Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Bijzonder aan dit feit is dat dergelijke grote portretten voorbehouden waren aan de adel. En Marten Soolmans was een zogenoemde nieuwe rijke, zonder blauw bloed. Dat de twee over voldoende financiële middelen beschikten, is duidelijk te zien op de portretten. Voor de gelegenheid hebben de twee zich uitzonderlijk rijk uitgedost: ze dragen de nieuwste mode van dat moment uit Frankrijk en Oopjen is versierd met parels, rozetten en een waaier. Met dit uiterlijk maakten ze een statement en lieten zien dat de Hollandse burgerij zich begin tot 17e eeuw door hun welvaart verhief tot de adel. Het waren Rembrandts eerste levensgrote, staande en ten voeten uit portretten, en meteen zijn laatste.

Gezamenlijke aankoop met Frankrijk

De Nederlandse staat kocht het portret van Marten aan voor het Rijksmuseum, de Franse staat deed dit met Oopjen voor het Louvre. Het Rijksmuseum wilde in eerste instantie voor 150 miljoen beide portretten aan de collectie toevoegen. De helft van dit bedrag moest het museum zelf ophoesten. Het bod van 80 miljoen wat Frankrijk uitbracht op één van de portretten leidde tot de gezamenlijke aankoop. Na de restauratie van beide werken in het Rijksmuseum hangen Marten en Oopjen opnieuw drie maanden in Amsterdam. Daarna drie maanden in het Louvre. Vervolgens vijf jaar in het ene en dan vijf jaar in het andere museum. Daarna wisselen de musea om de acht jaar. En goed nieuws voor het stel: ze blijven altijd bij elkaar!

Rembrandt in Nederland

Het Rijksmuseum heeft in totaal 21 Rembrandts in de collectie. Wie de portretten van Marten en Oopjen bezoekt, loopt uiteraard De Nachtwacht tegen het lijf. Maar ook Zelfportret als de apostel Paulus, De Joodse bruid en De Staalmeesters hangen op dit moment in het museum. Andere musea met werken van Rembrandt in de collectie zijn:

In Museum Het Rembrandthuis vind je bijna al Rembrandts etsen.

Foto 2. Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van Marten Soolmans, 1634. Olieverf op doek, 210 x 135 cm. Aankoop van de Staat der Nederlanden voor het Rijksmuseum.
Foto 3. Rembrandt van Rijn, Portret van Oopjen Coppit, 1634. Olieverf op doek, 210 x 133 cm. Aankoop van de Franse Republiek voor Musée du Louvre.
Foto 4. Marten & Oopjen Magazine. Mogelijk gemaakt door Henry M. Holterman Fonds/Rijksmuseum Fonds

Laatst gewijzigd: 2016-07-04 09:08:49 · Gepubliceerd: 28 juni 2016 - 1639

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...