In de schoenen van een asielzoeker

Hoe ziet een dag uit het leven van een vluchteling er uit?

De Asielzoekmachine in Melkweg Expo Nieuws door
Foto 1. Bron: De Asielzoekmachine, Dirk-Jan Visser - azc Musselkanaal.

archief oud artikel 25 juli 2016 Toerisme Landelijk Een meisje kijkt uit het raam naar buiten, naar een straat die ze niet kent. In een land dat ze niet kent, waar niemand haar verstaat. Ze wil naar huis en snapt niet wat ze hier doet, waarom ze zo'n heftige reis moest maken. Het project De Asielzoekmachine laat in tentoonstellingen zien hoe het Nederlandse asielbeleid nou écht werkt - en hoe het beter kan.

Denk je mee?

Asielzoekers en vluchtelingen: iedereen heeft er een mening over, maar wat weten we eigenlijk over ons eigen asielbeleid? Het project De Asielzoekmachine geeft een kijkje in de wereld van het Nederlands asiel. Het project bestaat onder andere uit een documentaire en meerdere tentoonstellingen. Het doel? Het zichtbare en tegelijkertijd ongrijpbare onderwerp helder maken voor iedereen, zodat we allemaal mee kunnen denken over ons asielbeleid. In de tentoonstellingen laten kunstenaars - sommigen van hen ooit zelf vluchteling - verschillende ideeën zien om het asielbeleid te verbeteren. Bezoekers mogen op deze ideeën reageren en zelf (online) nieuwe ideeën aanleveren.

Van aankomst tot vertrek

In de tentoonstellingen bekijk je foto's en filmpjes van journalisten en soms van vluchtelingen zelf. Foto's en video's vol persoonlijke ervaringen, van hoe vervreemdend Nederland in het begin kan zijn voor mensen van buitenaf. Verdrietige gezinnen die ergens buiten proberen te slapen, verwarde kinderen en mensen die niets anders doen dan steeds maar wachten. Sommige foto's laten een compleet asielbestaan zien: bekijk beelden in de categorieën Aankomst, Procedure, Verblijf, Uitgeprocedeerd, Vertrek en Onderweg. Lees gedichten, verhalen en citaten van asielzoekers van vroeger en nu, of van mensen die meewerken aan het asielbeleid. Door de foto's en verhalen heb je zicht op wat er allemaal gebeurt in een asielzoekerscentrum of vreemdelingengevangenis. Heb je iets met ze gemeen? Wat zou jij doen en hoe denk je zelf over de huidige situatie?

Tentoonstellingen De Asielzoekmachine

Er zijn momenteel twee vaste tentoonstellingen te bezoeken. Een in Humanity House in Den Haag en een in de Melkweg in Amsterdam. Via de website zijn DIY-tentoonstellingen te krijgen, die organisaties zelf kunnen ophangen.

Bekijk meer tentoonstellingen en musea op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Bron: De Asielzoekmachine, Uljana Orlova - How to write Maja.
Foto 3. Bron: De Asielzoekmachine, Josje Priester - Abdu - Uncertainty.

Laatst gewijzigd: 2016-07-25 11:43:02 · Gepubliceerd: 25 juli 2016 - 234