1

Duik in het dna van klassieke muziek

Delft Chamber Music Festival vult de binnenstad met klassieke muziek

Delft Chamber Music Festival Nieuws door
Foto 1. Fotograaf: Ronald Knapp

archief oud artikel 29 juli 2016 Cultuur Delft, Zuid-Holland De twintigste editie van het Delft Chamber Music Festival neemt je mee in het eigen dna. Wat maakt dit muziekestival zo interessant, mooi en heerlijk om naar te luisteren? Bezoekers zich laten zich tegen de achtergrond van de Delftse binnenstad meevoeren op het ritme van beroemde kamermuziek, volksmuziek en opera.

Onder de artistieke leiding van violiste Liza Ferschtman viert het Delft Chamber Music Festival van donderdag 28 juli tot en met zondag 7 augustus haar twintigste editie. Iedere zomer komen klassieke musici van hoog niveau naar Delft voor een uitgebreid concertprogramma met klassieke meesterwerken, altijd vanuit een nieuwe invalshoek. Dit jaar is het tijd voor bezinning en duikt het festival in het eigen dna, maar ook in het dna van muziek. Bepaalt het ritme de muziek? Of toch de melodie? Hoe dan ook, tijdens de elf festivaldagen klinkt er veel muziek wat het beluisteren waard is.

Welk concert kiezen?

Elf dagen lang en veel concerten om uit te kiezen. Maar welke concerten zijn de echte aanraders? Wij vroegen het een musicoloog! Het concert op 28 juli, in de Mandele zaal van Museum Prinsenhof, is een feestje voor muziekliefhebbers. "Een mooie afwisseling tussen allerlei instrumentcombinaties van twee piano's tot een combinatie van strijkers en blazers, én zelfs nog de menselijke stem erbij", zo luidt de conclusie. Leuk voor beginnende violisten is de openbare masterclass improvisatie op dinsdag 2 augustus. Gypsyjazz-specialist Tim Kliphuis leert jonge violisten om te improviseren en staat 's avonds met hen op het podium om het resultaat van de masterclass te laten zien.

Nieuw: opera en dans

Voor het eerst staan er ook opera en dans op het programma van het Delft Chamber Music Festival. In Im Anfang war der Rhythmus op zondag 31 juli ontdekken musici en dansers wat de muziek bepaalt. Is het ritme of juist de melodie? Drie dansers zullen hierbij improviseren en laten zien hoe ritme resulteert in dans. Op zaterdag 6 augustus is er voor het eerst een opera te zien tijdens het muziekfestival. Bezoekers kunnen op deze avond Die Sieben Todsünden van Kurt Weill en Bertolt Brecht bijwonen, een satirische korte opera. Speciaal voor deze uitvoering schreven Griet op de Beeck, Bas Heijne, Paulien Cornelisse en Niña Weijers nieuwe teksten, waarin het draait om de vraag of de hoofdzonden ook nu nog bestaan.

Kamermuziek in Ede

Heb je geen tijd om naar het Delft Chamber Music Festival te komen of is het te ver weg? In de Edesche Concertzaal luister je een heel seizoen lang naar schitterende kamermuziek. Bijvoorbeeld op 25 februari, wanneer vijf strijkers en drie blazers uit het wereldberoemde Koninklijk Concertgebouworkest Schuberts Octet spelen. Of luister naar de uitvoering van Bachs Cellosuites door celliste Mayke Rademakers.

Bekijk de concertagenda van de Edesche Concertzaal voor alle concerten.
Foto 2. Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman. Fotograaf: Jonathan Zizzo
Foto 3. Fotograaf: Ronald Knapp

Laatst gewijzigd: 2016-08-01 16:47:16 · Gepubliceerd: 29 juli 2016 - 746