1

Dit zijn de leukste uitjes dit weekend

De leukste uitjes voor 1 en 2 oktober

Wat is er allemaal te doen? Redactioneel door
Foto 1. Racen in oldtimers en auto's die iconisch waren voor hun tijd. Lekker retro het weekend in! Foto: British Race Festival.

archief oud artikel 29 september 2016 Toerisme Landelijk Waarschijnlijk heb je dit weekend een paraplu nodig. Maar ja, het kan helaas niet eeuwig nazomer blijven! En af en toe samen schuilen voor een regenbui heeft ook weer zijn charmes. Geniet optimaal van het eerste weekend van oktober met onze tips voor dit weekend! Op visite bij Marilyn, vrolijke tekeningen van Fiep en gekke Engelse autootjes op de racebaan. Veel plezier!

Naar Marilyn Monroe op de Dam

AMSTERDAM - In de complete geschiedenis van de mensheid maakten maar een paar vrouwen zoveel indruk dat ze waarschijnlijk voor eeuwig blijven fascineren. Marilyn Monroe is daar absoluut eentje van. Een actrice, stijlicoon, mannenmagneet en stiekem een erg verwarde vrouw. In de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in De Nieuwe Kerk Amsterdam zie je vanaf zaterdag 1 oktober de bijzondere spullen uit haar iconische carrière én uit haar persoonlijke leven. De beroemde witte jurk is een van de pronkstukken.

Lekker romantisch in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Misschien gaat er bij zijn naam niet gelijk een belletje rinkelen, maar de kans is erg groot dat je wel eens een kunstwerk van Lourens Alma-Tadema hebt gezien. Zijn kunst zit vol verhalen en romantiek en menig filmdecor werd erop gebaseerd. In Nederland is zijn naam niet heel bekend, terwijl hij in zijn tijd bakken met geld verdiende en in 1888 zelfs werd geridderd in Engeland. Leer Alma-Tadema en zijn werk kennen in de tentoonstelling Alma-Tadema: klassieke verleiding in het Fries Museum. De tentoonstelling opent zaterdag 1 oktober.

Feestjes vieren met Fiep

DEN HAAG - Het is in december precies honderd jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Daarom viert Nederland feest om het vrolijke werk van de illustratrice te eren. In de tentoonstelling Fiep Westendorp: een feest voor het oog! in Museum Meermanno vieren ze Fiep met heel veel tekeningen en een kinderroute vol speelse opdrachten. In de speciale tekenkamer kun je je eigen tekentalent ontdekken.

Vintage auto's op het circuit

ZANDVOORT- Geen strakke sportauto's met ronkende motoren dit weekend op Circuit Park Zandvoort. Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is het British Race Festival. Het festival zet de auto's die het straatbeeld in de jaren zestig, zeventig en tachtig bepaalden in het zonnetje. Er is een concours met kevers, kadetjes en andere auto's die je tegenwoordig nog zelden ziet en zelfs vooroorlogse sportscars en raceauto's uit de jaren twintig en dertig doen mee op het circuit. Als je mazzel hebt, mag je zelf in zo'n oldtimer met een coureur meerijden - maar kijken is ook heel leuk. Niet schrikken als je ouderwetse, Britse lui ziet - sommige bezoekers gaan geheel in stijl gekleed naar het event.

Voor wetenschappers in spe

LANDELIJK - Doe mee met proefjes en ontpop je tot ware wetenschapper tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober krijg je de unieke kans om backstage te gaan bij de gekste en grootste instanties door het hele land. Neem een kijkje in restauratieateliers van musea, test je hersenen in een lab of duik in het maakproces van ketchup in de fabriek van Heinz. Je kunt zelfs testen of je slimmer bent dan een dier. Het event is georganiseerd in samenwerking met het NEMO Science Museum, waar de entree gratis is dit weekend.

Extra weekendtips

Foto 2. Marilyn in a scene of the movie Bus Stop (1956). Photograph by Milton Greene. Copyright owner: Ted Stampfer. Bron: De Nieuwe Kerk Amsterdam.
Foto 3. Sir Lawrence Alma-Tadema, Onbewuste rivalen, 1893. Bron: Fries Museum.

Laatst gewijzigd: 2016-09-28 16:10:14 · Gepubliceerd: 29 september 2016 - 1526