Maak Nederland een stukje mooier op de Natuurwerkdag

Verwonder je over de natuur tijdens de grootste groene vrijwilligersdag

Natuurwerkdagen bij jou in de buurt Nieuws door
Foto 1. Natuurwerkdag in Kinseldam. Foto: Gerard Hund.

archief oud artikel 4 november 2016 Natuur Landelijk Dwarrelende blaadjes in warme herfstkleuren, grazende Schotse Hooglanders en broedende ijsvogels. Steek je handen uit de mouwen in de frisse buitenlucht op één van de vijfhonderd locaties tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 5 november. Help mee en haal zwerfvuil uit de sloot, snoei en zaag boompjes en plant bosplantsoen. Je knapt er niet alleen de Nederlandse natuur mee op, het is nog hartstikke gezond ook.

Geen groene vingers nodig

In natuurgebied Middenduin in Overveen, verbeter je de broedplaats van de ijsvogel door onder andere abelen en vogelkers te zagen en te knippen. Wees gerust, je hoeft geen groene vingers te hebben, aangezien er begeleiding is die je de kneepjes van het vak leert. Een goed humeur, werkkleding en laarzen zijn het enige wat je hoeft mee te brengen om de dag tot een succes te maken. Onder het genot van een kopje koffie maak je kennis met andere vrijwilligers en kom je bijzondere planten tegen zoals de parnassia, moeraswespen-orchis en de ratelaar.

Kinderen doen ook mee

Altijd al eens willen weten hoe je een takkenril aanlegt? Je verbetert er de leefsituatie van vogels en kleine zoogdieren mee. Bij Ecoproject Streekbos in Bovenkarspel maken natuurliefhebbers de oever leeg met een heinhaak te midden van hooilandjes, kleine moerasjes en tientallen soorten broedvogels. Op de meeste locaties kunnen kinderen onder begeleiding van hun ouders meehelpen. Ook organiseren sommige locaties speciale activiteiten voor kinderen. Zo kun je op Landgoed Schouwenburg in 't Harde nestkastjes, zaadbollen en bijenverblijven maken en is er rond recreatieplas Zwarte Dennen in boswachterij Staphorst een kinderspeelplaats.

Aanmelden voor de grootste groene vrijwilligersdag op zaterdag 5 november 2016 doe je via de website van de Natuurwerkdag. Hier kun je ook zien welke locaties voor kinderen geschikt zijn. De openingstijden verschillen per locatie.
Foto 2. Natuurwerkdag in Diemerpark. Foto: Els Corporaal.

Laatst gewijzigd: 2016-11-04 09:36:36 · Gepubliceerd: 2016-11-03 12:22:42 - 762