Utrechtse muziekdoosjes vertellen heerlijke herkenbare verhalen

Museum Speelklok opent tentoonstelling over muziekdoosjes vol herinneringen

Museum Speelklok Nieuws door
Foto 1. De tentoonstelling over muziekdoosjes is een feest der herkenning. Foto: © Museum Speelklok

archief oud artikel 21 november 2016 Toerisme Utrecht, Utrecht Herinner jij je eerste speeldoosje nog? Of het muziekmakende sieradendoosje van je zusje, met de dansende ballerina? Vanaf 24 november vertelt Museum Speelklok tientallen prachtige verhalen over allerlei soorten muziekdoosjes tijdens de tentoonstelling 'Muziekdoosjes, vol met herinneringen van Utrechters'. Bekende én onbekende Utrechters blikken terug. Zo vertelt cabaretier Hans Liberg hoe hij als puber de platenspeeldoos van zijn oma heeft verpest en neemt Henk Westbroek je mee naar een Franse rommelmarkt. "Het is bijzonder, omdat het voor iedereen herkenbaar is", vertelt Ebelin van Museum Speelklok. "Het had ook jouw speeldoosje of knuffel kunnen zijn. Je krijgt er een feelgood-gevoel van!"

Feest der herkenning

Een aantal maanden geleden riep Museum Speelklok in Utrecht alle Utrechters op om persoonlijke verhalen over muziekdoosjes te delen. Want iedereen heeft die wel. "We wilden als museum graag mensen uit Utrecht meer betrekken", vertelt Ebelin, hoofd Presentatie en Educatie van het vrolijke museum in hartje Utrecht. "Veel mensen hebben thuis ook een zelfspelend muziekinstrument liggen, vaak zonder dat ze het doorhebben. Een sieradendoosje, een souvenir, een speelwerkje boven de wieg... Na de oproep zijn we overspoeld met de prachtigste verhalen van mensen die een herinnering hebben aan een gebeurtenis, persoon, of wat dan ook." En die persoonlijke herinneringen staan centraal tijdens deze tentoonstelling. "Het thema komt heel dichtbij: het had ook jouw speeldoosje of knuffel kunnen zijn. Het raakt je."

BN'ers blikken terug

Van een speelgoedradiootje tot een melodieuze toren van Pisa: de meest uiteenlopende dingen komen voorbij tijdens de tentoonstelling. De muziekdoosjes zijn ingedeeld in verschillende thema's, zoals 'kerst' en 'circus en kermis'. Een verrassend thema is 'roken en drinken'. Ebelin: "Er zijn sigarendozen die een melodietje maken als je ze opent, net als aanstekers. Zanger Henk Westbroek heeft ooit een Bols-fles met goudlikeur gekocht op een rommelmarkt, die muziek maakt zodra je ermee schenkt. Op miraculeuze wijze is die fles leeggeraakt, vertelde hij, en ook het speelwerkje is kapotgegaan. Hij weet 't nog niet, maar wij hebben het muziekje weer gemaakt!" Andere Utrechters die hun muziekdoos presenteren, zijn onder andere burgemeester Jan van Zanen en cabaretiers Tineke Schouten en Hans Liberg. Laatstgenoemde heeft een platenspeeldoos geërfd van zijn oma. "Met héél veel moeite komt er geluid uit", vertelt Ebelin. "Toen Hans puber was, heeft hij de platen namelijk gebruikt als bekkens voor zijn drumstel!"

Magische bijzettafel

De muziekdoosjes van Utrechters worden afgewisseld met collectiestukken uit het museum zelf. Laat je meenemen in de tientallen prachtige verhalen van vroeger. Zo ontdekte een mevrouw tijdens het schoonmaken dat haar bijzettafel niet zomaar een tafel was. "Ze had haar bijzettafeltje geërfd van haar schoonmoeder, met wie ze een hele bijzondere band had. Toen ze het tafeltje schoonmaakte, stootte ze ertegenaan - en er kwam muziek uit! Ze kwam erachter dat de klep open kon en er een speelwerkje in de tafel zat. Zij had dat nooit geweten, haar man ook niet. Zo werd haar dierbare tafeltje nâg bijzonderder."

Mis het niet!

  • De tentoonstelling Muziekdoosjes, vol met herinneringen van Utrechters is te zien van 24 november 2016 tot en met 30 april 2017 in Museum Speelklok in Utrecht.
  • In samenwerking met RTV Utrecht maakte het museum een documentaire, waarin drie Utrechters het verhaal rondom hun muziekdoosje uitgebreid vertellen. Deze pakkende docu is te zien tijdens de tentoonstelling.
  • De meer dan vijftig muziekdoosjes van Utrechters worden afgewisseld met collectiestukken uit het museum. Elk muziekdoosje is zelfspelend: er komen geen batterijen aan te pas.
  • Bij elk muziekdoosje lees je een eigen verhaal. Ongeveer twaalf eigenaars vertellen hun verhaal voor de camera.
Foto 2. Er komen uiteenlopende muziekdoosjes voorbij. Foto: © Museum Speelklok
Foto 3. De muziekdoosjes van Utrechters worden afgewisseld met de collectie uit het museum. Foto: © Museum Speelklok

Laatst gewijzigd: 2016-11-21 17:25:53 · Gepubliceerd: 2016-11-21 09:39:53 - 876