Een jaar lang feest in het JHM Kindermuseum

Fiep Westendorp-tekeningen komen tot leven in minitheater

Meer kindermusea Nieuws door
Foto 1. Vermaak je een jaar lang in het Fieptheater. Foto: Tim Stet

archief oud artikel 28 november 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Matzetaartjes bakken, een spectaculaire theatershow met Fiep Westendorp-figuren, versiersels, taart en limonade. Het JHM Kindermuseum bestaat tien jaar. In elke kamer van de familie Hollander is wel iets leuks te beleven! Kom het meevieren op zondag 18 december tijdens het feestelijk Open Huis. De entree is die dag gratis voor zowel kinderen als ouders.

Maak zelf een matzetaartje

Wanneer je het JHM Kindermuseum binnenwandelt, maak je kennis met de joodse familie Hollander. In hun huis van drie etages leer je in alle kamers iets over hoe zij leven. Ontdek bijvoorbeeld hoe je kosjer kunt eten. Samen met gids Max de Matze kom je alle ins en outs te weten. Nu het museum tien jaar bestaat, hebben alle kamers van de familie Hollander een feestelijk tintje.

Groot spektakel in de Fiepshow

Zo is de derde verdieping omgetoverd tot minitheater, onderdeel van het feestjaar 100 jaar Fiep Westendorp. In de vrolijke voorstelling van Steef de Jong ontmoet je verschillende (onbekende) figuren uit de boeken van Annie M.G Smidt, getekend door Fiep Westendorp. Zij wonen in Westendorp en vieren feest, omdat Fiep Westendorp honderd jaar geworden is. Om de schoonheid van de tekeningen te benadrukken, koos De Jong ervoor om juist de minder bekende figuren uit Westendorps tekeningen te gebruiken. De één heeft een gek oor, de ander een gekke neus en dat is maar goed ook. Ze laten zien dat iedereen anders is, wat aansluit op het thema van het museum. "We willen kinderen uitdagen om over zichzelf na te denken. Wat vier je wel, wat vier je niet. En dat iedereen gelukkig anders is", licht communicatiemedewerker Bibi Heuvelink toe. De show duurt vijftien minuten en is een ode aan Fiep Westendorp die dit jaar honderd zou zijn geworden. Tijdens haar leven droeg ze het Joods Historisch Museum een warm hart toe. De Fiep Westendorp Foundation maakte het mogelijk dat het JHM Kindermuseum geld voor een atelier kreeg. "Vanwege de warme band tussen het museum en de Fiep Westendorp Foundation is besloten om naast ons jubileum ook haar honderdste verjaardag te vieren."

Lekker knutselen in het Fiepatelier

In het Fiepatelier knutsel je - op 18 december onder het genot van taart en limonade - je eigen Fiepvogel in elkaar. Alle Fiepvogels vormen samen een slinger en zo help je dus mee om het museum te versieren! Neem je jouw vogel liever mee naar huis? Dat mag ook. Of bereid je voor op een feestje en knutsel je eigen feeststrik. Samen met de ontwerpers van het JHM Kindermuseum krijg je op 23 februari in een workshop tips over hoe je jouw favoriete kamer kunt inrichten voor het huis van de familie Hollander.

Joods Cultureel Kwartier

Het JHM Kindermuseum viert feest van zondag 18 december 2016 tot en met maandag 18 december 2017 en is leuk voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar oud. Bij het JHM Kindermuseum vind je ook het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge. Samen met de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum vormen zij het Joods Cultureel Kwartier van Amsterdam. Het is dé plek waar je alles leert over de rijke joodse geschiedenis in Nederland. Neem een kijkje in de Portugese Synagoge, waar al eeuwenlang diensten plaatsvinden door de Portugees-Israëlitische gemeenschap.

Extra activiteiten

  • Maak een mini-matzetaartje op 28 december tussen 13:00 uur en 16:00 uur in het atelier.
  • Ontdek hoe perkament gemaakt wordt op donderdag 29 december tijdens het kinderevenement 'Van beest tot boek + chanoeka-kaarsjes aansteken'.
  • Maak tussen zondag 18 december tot en met donderdag 23 februari een mooie tekening met het thema 'iedereen is anders en dat is maar goed ook'. Als je wint komt je tekening op de nieuwe verjaardagskalender van het JHM Kindermuseum te staan!
  • Geniet van zondag 18 december 2016 tot en met maandag 18 december 2017 van het Fieptheater.
  • Teken je eigen cartoon op woensdag 4 januari. Met een illustrator ontwerp je jouw eigen stripfiguur en krijg je tips en trucs.
Foto 2. Kinderen denken na over het thema 'iedereen is (gelukkig) anders'. Foto: Ruud van Zwet

Laatst gewijzigd: 2016-12-02 13:24:24 · Gepubliceerd: 2016-11-28 12:53:32 - 300