Op ontdekkingstocht door de natuur

De 5 leukste natuuruitjes voor kinderen

Meer uitjes in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Gezinsnatuurdag in Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten - Rob Doolaard

archief oud artikel 8 december 2016 Natuur Landelijk Krakende takjes onder je schoenen, frisse lucht en het geluid van vrolijk fluitende vogeltjes. Een perfecte winterse dag om eropuit te trekken in de natuur! Niet alleen heel gezond, maar ook nog eens erg leerzaam. Kom alles te weten over nachtdieren, maak vetbollen voor vogels of ontdek de gevangeniskamer in de hoogste molen van Limburg. Wij selecteerden de leukste vijf leerzame uitjes voor kinderen in de natuur!

Op ontdekkingsreis door de molen

STEVENSWEERT - Neem een kijkje in de hoogste molen van Limburg, de Hompesche Molen. Kom tijdens het open huis alles te weten over deze eeuwenoude graanmolen van 37 meter hoog. De molenaar legt je precies uit hoe de molen werkt en waarom deze vroeger zo belangrijk was. Er is zelfs één ruimte die vroeger als gevangenis diende! Vanaf de stelling van de molen heb je een prachtig uitzicht over de Maasvallei. Ook leuk is de Speelnatuur naast de molen. Klim en klauter over boomstammen, wilgenhutten, stepping stones, water en zand.

Kom langs op zaterdag 10 december tussen 13:00 uur en 16:00 uur bij de Maasvallei, parkeerplaats Hompesche Molen in Stevensweert.

Dieren aaien in een levende kerststal

EELDERWOLDE - De geur van dennennaalden, kerstmuziek op de achtergrond en... jawel een levende kerststal! In de schuur op De Onlanderij kom je helemaal in de kerststemming. Aai ezels, schapen, koeien en konijntjes en ga op kerstspeurtocht. In de stal heeft de boswachter namelijk allemaal dieren verstopt. Met een kleurplaat in de hand vul je in welk dier je gevonden hebt. Ben je klaar? Vergeet dan niet om de kleurplaat in de ton van Boswachter Bart te gooien, wie weet win je een prijs!

Doe de kerstspeurtocht tussen zaterdag 10 december en zondag 8 januari van 10:00 uur tot 17:00 uur. Ook met de feestdagen is de levende kerststal open. Ook geschikt voor de allerkleinsten.

Laat de vogels maar snoepen

ROOSENDAAL - Help vogels de winter door en maak allerlei lekkernijen voor ze! Tijdens de Vette Vogelmiddag steek je je handen uit de mouwen en maak je pindaslingers, vetbollen en dennenappels. Deze mag je vullen met een speciale pindakaas voor vogels waar ze heerlijk van snoepen. Een gezellige knutselmiddag en natuurlijk mag je je gemaakte creaties mee naar huis nemen om in de tuin op te hangen.

Kom naar de Vette Vogelmiddag in de Visdonk, T-huis Roosendaal op woensdag 21 december om 14:00 uur tot 16:00 uur. Leuk voor kinderen vanaf vier jaar.

Leer het Drents heideschaap kennen

RUINEN - Maak kennis met het Drents heideschaap tijdens de Gezinsnatuurdag. Samen met Brammetje het lammetje ga je op speurtocht en leer je alles over zijn leven op het Dwingelderveld. Ook leuk: leer vilten met echte schapenwol! Door bepaalde bewegingen te maken, pers je de wol samen en kunnen er mooie dingen van gemaakt worden. Neem ook een kijkje in het bezoekerscentrum. Hier zie je hoe wol wordt gesponnen.

De Gezinsnatuurdag is op dinsdag 27 december van 12:00 uur tot 15:00 uur. Vertrekpunt is Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Nationaal Park Dwingelderveld, Ruinen.

Lampionnenoptocht door de natuur

WINTERSWIJK - Wanneer de zon onder is, gebeurt er een hoop in dierenland. Ontdek welke dieren 's avonds wakker zijn tijdens de Lichtjestocht over het prachtige bosgebied Mentink bij Winterswijk. Met een lampion in de hand ga je samen met de boswachter van Natuurmonumenten op ontdekkingsreis. Misschien kom je onderweg wel uilen tegen! De boswachter vertelt je alles over de dieren die in het gebied van landgoed Mentink leven. Het is slim om warme (regen)kleding en stevige schoenen aan te trekken.

De Lichtjestocht is op dinsdag 27 december om 18:30 uur tot 20:30 uur. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Foto 2. Glooiende winterse heidevelden in Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten - Marius Visser
Foto 3. Lekkernijen voor de vogels maken. Foto: Natuurmonumenten - Rob Doolaard
Foto 4. Pindaslingers rijgen tijdens de Vette Vogelmiddag. Foto: Natuurmonumenten - Luc hoogenstein
Foto 5. Lekkernijen voor de vogels. Foto: Natuurmonumenten - Fred Mellink

Laatst gewijzigd: 2020-12-03 17:32:33 · Gepubliceerd: 8 december 2016 - 1041