Powervrouwen nemen musea over

Van vrouwen in oorlogstijd tot de Heilige Maagd Maria

Dagje naar het museum met korting Redactioneel door
Foto 1. Bezoek de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam in Museum Rotterdam. Foto: Drie jonge vrouwen op de hoek van Coolsingel / Van Oldenbarneveldstraat, Rotterdam 1960 © Henk Jonker / MAI.

archief oud artikel 23 januari 2017 Toerisme Landelijk Er zijn heel veel mooie nieuwe tentoonstellingen te zien vol girlpower. Van de meest afgebeelde vrouw ooit tot meeslepende verhalen over vorsten die tragisch ten onder zijn gegaan. Deze tentoonstellingen vertellen fascinerende verhalen over oorlog, Europa en oude romantiek. Opvallend: sterke en inspirerende vrouwen in moeilijke tijden uit onze geschiedenis komen veel aan bod.

Ode aan de sterke vrouw van vroeger en nu

GROESBEEK - In een tijd dat vrouwen vooral banen in de zorg hadden of als moeder thuis bleven, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Mannen werden weggestuurd naar het front en ineens waren de fabrieken leeg. Terwijl er juist onderdelen voor voertuigen en wapens gemaakt moesten worden. De achtergebleven vrouwen kwamen in actie. Rosie the Riveter is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de oorlog in fabriekshallen werkten. Door hun optreden in moeilijke tijden veranderde de positie van vrouwen voorgoed. Voor het zware en gevaarlijke werk kregen de vrouwen ineens salaris, hoger dan dat wat ze voor de oorlog kregen. Ze waren onafhankelijk en dat smaakte naar meer. Bezoek Rosie the Riveter in het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Lees hier het interview over Rosie the Riveter. Let op: deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 oktober 2017.

ROTTERDAM - Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw van Rotterdam. Een heldhaftige periode vol plannen en mannen. Maar welke rol speelden de vrouwen toen? Want juist in deze periode veranderde de maatschappelijke positie van de vrouw. In de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam in Museum Rotterdam volg je verschillende sterke vrouwen tijdens de wederopbouwperiode. Ondernemers, politici, stewardessen, huisvrouwen: alle soorten vrouwen komen voorbij. Soms letterlijk, als rolmodellen op de catwalk. Aan het einde van de tentoonstelling zie je portretten van inspirerende vrouwen uit het Rotterdam van nu. Let op: deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 oktober 2017.

UTRECHT - Let op: deze tentoonstelling was te zien tot en met 20 augustus 2017. Nog een tentoonstelling over zo'n powervrouw. Voor sommigen is ze een heilige maagd, voor anderen een vrouw van vlees en bloed. Ze is hoe dan ook een idool waar niemand ter wereld omheen kan; Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Waarom fascineert ze ons zo? Welke persoonlijke herinneringen koppelen bekende en onbekende Nederlanders aan haar beeltenis? En welke rol speelt ze bijvoorbeeld in de Koran? Bekijk de tentoonstelling Maria in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het is voor het eerst in Nederland dat er een tentoonstelling aan het levensverhaal van Maria wordt gewijd. Lees het artikel over de tentoonstelling Maria in Utrecht.

OOSTERBEEK - Let op: deze tentoonstelling was te zien tot en met 20 augustus 2017. Op de een of andere manier staat haar geheimzinnige verleden in de Tweede Wereldoorlog altijd in de schaduw van haar Hollywoodcarrière. Gek, want Audrey Hepburn was tijdens de oorlog actief in het verzet in Arnhem. Of toch niet? In de tentoonstelling Moederliefde. Ella & Audrey in het Airborne Museum zie je wat de oorlog met het leven van Audrey en dat van haar familie deed. Volgens onderzoek was Audrey in de oorlog geen verzetsheld en was moeder Ella kapitein over de carrière van haar dochter. Met dubieuze connecties... De tentoonstelling onthult een verborgen hoofdstuk uit het leven van Audrey en laat zien dat het in tijden van oorlog niet altijd 'goed' of 'fout' is, maar soms 'grijs'. Bekijk nooit eerder vertoonde jeugdfoto's en persoonlijke spullen van Audrey en haar familie. Bijzonder: Audrey's zoons openden de tentoonstelling. Lees meer over de Audrey Hepburn tentoonstelling in het Airborne Museum.

Mondriaan en De Stijl in musea

2017 is Mondriaanjaar: 100 Jaar De Stijl. Allerlei musea in Nederland brengen een ode aan Piet Mondriaan en De Stijl.
Bekijk nog meer mooie tentoonstellingen in 2017. Panda's, Potter en andere hoogtepunten: we maakten een to-do-list voor 2017.
Foto 2. Ontdek alles over de Russische Revolutie en de Romanovs in de Hermitage. Foto: Het gezin van tsaar Nicolaas II, 1914. Foto Atelier Boissonnas & Eggler © GARF, State Archive of the Russian Federation.
Foto 3. Rosie the Riveter werd symbool voor de vrouwen die in fabrieken werkten tijdens de oorlog. Dit zijn echte Rosies uit die tijd: June Robbins en June Bidwell. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum.
Foto 4. Vrouwen tijdens de wederopbouw in Rotterdam. Foto links: Winkelen op de Lijnbaan, 1961 (geschat) © Ary Groeneveld / Stadsarchief Rotterdam. Foto rechts: Politieagente bij de typische Rotterdamse politieauto Chevrolet C10, 1974. © Historische collectie politie-eenheid Rotterdam.
Foto 5. Foto: Maria met kind, in bloemenkrans, Jan Anton van der Baren, ca 1650, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

Laatst gewijzigd: 2017-08-29 10:31:39 · Gepubliceerd: 2017-01-23 13:49:47 - 2255