Carnaval 2024: zotte optochten op een rij

De mooiste carnavalsoptochten van het land

Wat te doen met carnaval? Redactioneel door
Foto 1. Bekijk zotte outfits en praalwagens tijdens carnaval. Foto: Unsplash License © Pascal Bernardon

archief oud artikel 6 februari 2024 Cultuur Landelijk Ja, het is bijna zover: carnavalsweekend komt eraan! Alle feestjes, activiteiten en gekkigheden zijn georganiseerd, het bier is geleverd en de carnavalskostuums zijn in huis. Dat wordt heel hard feestvieren! Bij carnaval horen natuurlijk ook de optochten met hun knotsgekke karren, prachtig verklede loopgroepen en feestelijke muziekorkesten. Zoek je nog een mooie stad om carnaval te vieren? We zetten de mooiste optochten van 2024 voor je op een rij!

Rocken in Achterveld

Achterveld, Utrecht - Op de rand van de Veluwe ligt het Utrechtse Achterveld. Op het eerste gezicht is het plaatsje misschien niet heel veelzeggend, maar dat verandert op carnavalszondag. Op zondag 11 februari vanaf 13:00 uur trekken de honderden leden van carnavalsvereniging De Puupenkoppen met de prachtigste wagens door de dorpskern. Het thema van dit jaar is De klok op Rock! Kijk, dat klinkt als een carnavalsoptocht die je niet wil missen.

Didamse pracht en praal

Didam, Gelderland - Ook in de Achterhoek wordt carnaval uitbundig gevierd. Jaarlijks hoort hier een prachtige carnavalsoptocht bij. Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers haalt alles uit de kast om de mooiste optocht uit de regio Didam neer te zetten. Zondag 11 februari om 12:30 uur vertrekt de Didamse optocht vanaf de Wehlseweg. De grote stoet met zo'n 40 praalwagens en 35 loopgroepen zet Didam compleet ondersteboven! Een aanrader voor mensen die carnaval willen vieren in de Achterhoek.

Zuidelijke gekte

Maastricht, Limburg - In het zuiden van het land kun je niet om de carnavalsvierders heen, lekker meedoen dus! Op 11 februari om 13:33 uur vertrekt de Groeten Optoch (zoals ze dat in Maastricht zeggen) vanaf de Wycker Brugstraat. De optocht is georganiseerd door de stadscarnavalsvereniging De Tempeleers, die al bijna 80 jaar de carnavalsactiviteiten organiseert. Je kunt de optocht ook live via TV-Mestreech bekijken, mocht je de drukte iets te gortig vinden.

Foto 2. Feestelijke kostuums en heel veel gezelligheid tijdens carnaval. Foto: Unsplash License © Pascal Bernardon

Dwars door Lampegat

Eindhoven, Noord-Brabant - Normaal is het altijd Eindhoven de gekste, maar binnenkort is het Lampegat de gekste! Eindhoven heeft één van de grootste optochten in Nederland. De Lampegatse Optocht start op 10 februari om 13:11 uur. De kleurrijke stoet volgt dit jaar een splinternieuwe route, aangevoerd door de kleinste Lampegatters en Lampegatterinnekes. Achter de locomotief van de Markies en Markiezin lopen, fietsen en skelteren eerst zo’n 285 kinderen, gevolgd door de bijzondere wagens en groepen van de volwassenen.

Gezelligheid kent geen tijd

Helmond, Noord-Brabant - Stichting De Keiebijters organiseert in Helmond, zoals ze het zelf noemen, de Gezelligste Optocht van het Zuiden. Een titel met een knipoog die goed past bij de fleurige, kleurige en grappige wagens. De optocht start op 11 februari om 13:30 uur en rond 18:00 uur is de prijsuitreiking op het Mizunallen-plein. Wie wint dit jaar? Spannend!

Oeteldonkse optocht

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant - Voor leuke feestjes en activiteiten ben je in het carnavalsweekend in Oeteldonk op de juiste plek. Het absolute hoogtepunt is uiteraard de Grote Optocht van Oeteldonk. Dit is één van de mooiste parades van Nederland, met ieder jaar weer vele tienduizenden toeschouwers. De intocht vindt plaats op carnavalsmaandag 12 februari om 12:33 uur. Bewonder praalwagens en geniet van de vele muziek- en loopgroepen. In totaal doen er wel 43 groepen mee, genoeg te zien dus!

Foto 3. Tijdens carnaval kom je de gekste outfits tegen. Foto: Unsplash License © Wim van 't Einde

Trots Kerkrade

Kerkrade, Zuid-Limburg - Carnaval in Kerkrade is één groot feest! Op maandag 12 februari vertrekt om 11:11 uur de grote optocht - oftewel de Jroeëse Tsóg - door de stad. Er doen jaarlijks veel groepen mee, dus er zijn ontzettend veel creaties te bewonderen. En daar is Kerkrade beretrots op. Ze hebben niet voor niets de leus: Het mooiste dat Onze Lieve Heer heeft voortgebracht, is ons stadje Kerkrade als het zingt en lacht.

Feest in Roermond

Roermond, Limburg - De optocht in Roermond lijkt wel een beetje op de optocht in Maastricht. De sfeer is gezellig, de mensen zijn vriendelijk en de wagens zijn gigantisch. De zogeheten Vastelaovesoptoch Remunj begint op maandag 12 februari om 13:11 uur. De wagens starten aan de Roersingel en eindigen een paar uur later in de buurt van de Veldstraat. Na afloop is er een prijsuitreiking in Theaterhotel de Oranjerie. Let op: parkeren is tijdens carnaval onmogelijk in Roermond. Als het even kan, neem dan de trein.

Foto 4. Trommel je vrienden op en ga feesten! Foto: Unsplash License © Quino Al

Koninklijk festijn

Tilburg, Noord-Brabant - Tilburg verandert met carnaval in een carnavalsstad pur sang. Prins Carnaval wordt op zaterdag 10 februari om 13:11 uur feestelijk binnengehaald met zijn hele gevolg en krijgt de sleutels van de Kruikenstad. Op zondag 11 februari barst het feest echt los. Hoogtepunt is d'n Opstoet, de carnavalsoptocht met heel veel mooie wagens en loopgroepen. Om 12:00 uur klinkt het startsein aan het begin van de Piushaven.

Knotsgek Venlo

Venlo, Limburg - Venlo heet tijdens carnaval Venlo. Best normaal dus, maar de Venloërs zijn in het carnavalsweekend knotsgek! De jaarlijkse Groëten Optoch trekt maandag 12 februari vanaf 13:00 uur als ein bônt lint door de binnenstad, met op de Kwartelemarkt een defilé. Tientallen wagens, duizenden toeschouwers: fantastisch! Venlo is een geweldige stad om goed carnaval te vieren.

De mooiste van het land

Prinsenbeek, Noord-Brabant - De uitsmijter van dit artikel is de Grote Optocht van Boemeldonck. Deze optocht is in het verleden gekozen als de allermooiste van Nederland. En dat is geen wonder, want hier rijden wagens van wel 11 meter hoog! Reden genoeg dus om zelf een keertje te komen kijken. Trek een kiel aan en geniet van de mooiste 'kastelen op wielen'. De tocht vindt plaats op zondag 11 februari. Om 12:30 uur uur start het feest, met als motto: Doede mee? Ja, graag!

Foto 5. De leukste carnavalsoptochten op een rij. Foto: Unsplash License © Pascal Bernardon

Laatst gewijzigd: 2024-02-08 14:30:27 · Gepubliceerd: 2017-02-08 13:41:32 - 36264