1

Bloemen en bier uit de Gouden Eeuw: beleef de tulpengekte met Tulpomania

Doe een dagje Keukenhof en drink een Jopenbiertje

Tulpomania Haarlem Nieuws door
Foto 1. Een bezoekje aan de beroemdste lentetuin van de wereld mag niet ontbreken tijdens Tulpomania. Foto: Keukenhof.

archief oud artikel 3 april 2017 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Wist je dat Haarlem het centrum van de tulpenhandel was in de zeventiende eeuw? Die tulpengekte komt met Tulpomania Haarlem weer terug. Combineer een fleurig dagje Keukenhof met een bezoek aan het Frans Hals Museum, waar je in honderd kunstwerken de Gouden Eeuw beleeft. Sluit de dag af met een ouderwets Jopenbiertje in de Jopenkerk. Duik tot en met 21 mei in de wereld van de Tulpenmanie.

Tulpenmanie in de Keukenhof

Tijdens Tulpomania zijn er allerlei extra activiteiten in Haarlem. Blijf bijvoorbeeld in Haarlem slapen en verken op een huurfiets de omgeving. Of boek een rondvaart met een gids die je alles vertelt over de Gouden Eeuw. De echte Hollandse lenteklassieker die je niet wilt missen is natuurlijk de Keukenhof. Dé plek om te genieten van de lente in volle bloei en leuk om te combineren met een activiteit van Tulpomania. Lees hier meer over het thema's en activiteiten van dit jaar in de Keukenhof.

Frans Hals Museum in bloei

In het voorjaar is het Haarlemse Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen. Overal in het museum staan ter ere van Tulpomania Haarlem prachtige boeketten. Het thema dit jaar is China-Nederland, wat je terugziet in de bijzondere tulpenvazen van onder anderen Jing He en studenten van de Rietveld Academie. De tuin van het museum is sowieso een plaatje om te zien: de museumzalen liggen rondom een binnentuin in de stijl van de zeventiende eeuw. Het Frans Hals Museum heeft honderden kunstwerken uit de Gouden Eeuw, wat mooi past bij de Tulpenmanie. Kunstenaars in de Gouden Eeuw lieten zich namelijk graag inspireren door onze bloemen en tulpengekte.

Proost op de Gouden Eeuw

Of je nu de Keukenhof en het museum bezoekt of niet, een bezoekje aan de Jopenkerk kan altijd. Tijdens Tulpomania schenken ze hier Tulpomania Jopenbier. Dit biertje is de Gouden Eeuw in een glas: het recept komt uit de zeventiende eeuw.

Dit vind je misschien ook interessant:
Foto 2. Het Frans Hals Museum in Haarlem is bezaaid met prachtige bloemstukken en bijzondere vazen. Links: Gert Jan van Rooij. Rechts: Inga Powilleit.
Foto 3. Ga terug naar de Gouden Eeuw van Haarlem en bekijk kunst in het Frans Hals Museum. Foto: Frans Hals Museum, Haarlem.

Laatst gewijzigd: 2017-05-15 16:38:31 · Gepubliceerd: 3 april 2017 - 2025