1

Dit zijn de leukste markten op Koningsdag

Shoppen als een koning op de vrijmarkt

Wat te doen op Koningsdag 2023? Redactioneel door
Foto 1. Bezoek met Koningsdag een kleedjesmarkt. Altijd gezellig! Foto: Koningsfeesten Helmond © De Vaste Clique

22 april 2024 Toerisme Landelijk Entertainment, spannende spring- en klimattracties en tussen gebruikte spullen nieuwe pareltjes vinden. Tel daar lekkere eetkraampjes en livemuziek bij op en je hebt het ultieme sfeertje te pakken voor op 27 april. Wij zetten de leukste vrijmarkten op Koningsdag 2024 voor je op een rij.

Brits tuinfeest

Harlingen, Friesland - Koningsdag vieren in Britse stijl? Dat kan in de Engelse Tuin in Harlingen. Maar eigenlijk is deze gezellige braderie gewoon oer-Hollands. Scoor leuke kleding, boeken, spelletjes en iets te happen bij allerlei eetkraampjes. En natuurlijk is ook livemuziek en... een bar! Het feest is gratis en duurt van 10:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Ook mooi: de opbrengst van de markt gaat naar verschillende goede doelen in de regio.

Vrijmarkten in het hoge noorden

Groningen, Groningen - De Groningse vrijmarkt op Koningsdag vindt dit jaar plaats op de Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Ganzevoortsingel en Coehoornsingel. Deze straten staan van 9:00 uur tot 17:00 uur vol met kraampjes en leuke spelletjes. Ook is er weer een Kindervrijmarkt aan de Westerhaven. Bezoek tussendoor zeker ook het hoofdpodium voor Koningsdag op de Vismarkt, waar dit jaar extra uitbundig wordt gefeest. De Groningse Koningsdag bestaat namelijk 100 jaar! Dans mee met de muzikanten, in de dancebattle en op de kinderdisco!

Oranjemarkt Veldhoven

Veldhoven, Noord-Brabant - Op 27 april kleurt de binnenstad van Veldhoven helemaal oranje tijdens de Oranjemarkt Veldhoven. Geniet van de gezellige drukte en scoor leuke hebbedingetjes terwijl je snuffelt tussen zo’n honderd kramen. Voor een dansje heb je dit jaar de keuze uit niet twee, maar drie podia: Podium Meiveld, Burgemeester Elsenpark en Podium Bree met naast verschillende bands ook een talentenjacht en DJ Sjoerd. Want ook hier wordt een jubileum gevierd: 30 jaar Koningsdag! Kinderen vermaken zich rondom het Citycentrum. Kijken bij de brandweerdemonstratie, steltenlopers en ballonnenclown, springen op één van de springkussens, gigantische bellen blazen met de reuze bellenblaas en op bezoek bij de schminkers. Dat belooft een heerlijke dag te worden!

Tussen de paarden en de kinderkleedjes

Winterswijk, Gelderland - In Winterswijk maken ze elk jaar weer een heel feest van Koningsdag. Met niet alleen veel muziek en kinderspelletjes, maar ook een kermis en een wel heel bijzondere markt: een paardenmarkt! De markt start om 8:30 uur in het Scholtenbrug park, de activiteiten eromheen om 9:30 uur met ringsteken. En kinderen mogen natuurlijk een ritje op een pony maken. Meer geïnteresseerd in een echte oranjevrijmarkt vol koopjes? Ga dan naar de Kindervrijmarkt in de Wilhelminastraat, die om 9:00 uur begint en doorgaat tot 12:00 uur. De straten zijn afgesloten voor auto's, dus je kunt in alle rust lekker rondstruinen en zoeken naar originele spulletjes.

Foto 2. Kinderen gaan graag mee naar Winterswijk, want er is van alles voor ze te doen. Foto: Vereeniging Volksfeest Winterswijk

Papendrechts festijn

Papendrecht, Zuid-Holland - Ook in Papendrecht hebben ze weer alles uit de kast getrokken om er een fantastische Koningsdag van te maken. De Papendrechtse vrijmarkt vind je rondom de Muziektent en de Eilandstraat. En er zijn ook nog kraampjes te huur. Dus heb je nog allemaal spulletjes op zolder staan waar je graag geld voor wilt vangen? Grijp je kans! Terwijl jij rustig je inboedel verkoopt, word je vermaakt door straattheater, muziek en shows. Wanneer je veilig je kraampje even kunt verlaten, moet je echt even langs bij het vrije podium ter ere van 75 jaar Koningsdag in Papendrecht. Of proef een biertje bij de bierproeverij. Een hapje eten haal je bij de foodtrucks en overal staan spannende kinderacttracties. Van 14:00 uur tot 14:30 uur komen alle straatartiesten bij elkaar in het centrum voor een muzikale parade.

Hele nacht op koopjesjacht

Weert, Limburg - Op Koningsdag in Weert is de Oranjevrijmarkt een begrip: deze begint namelijk al de avond voor Koningsdag om 20:00 uur en gaat de hele nacht door tot 16:00 uur op 27 april! Dé markt dus voor echte nachtbrakers, of iedereen die naar het Koningsnacht feest gaat. Terwijl de bewoners van Weert en omgeving hun tweedehands spullen aanbieden op de singels rond het centrum en in het gezellige Stadspark, klinkt overal live muziek en kom je onderweg allemaal zelfgemaakte hapjes tegen. Even je ogen goed open houden, want als je honger hebt kun je hier niet simpel je neus achterna lopen. Bakken en braden is namelijk verboden. Vooral in de kleine uurtjes hangt er een bijzondere sfeer, extra gezellig met alle lichtjes. Naast de vrijmarkt is er op Koningsdag natuurlijk ook volop muziek en zijn er leuke activiteiten voor kinderen.

In bijna elke grote stad in Nederland is er wel een vrijmarkt te vinden met Koningsdag. Tips:
  • In Rotterdam is er een grote vrijmarkt in het centrum.
  • Alkmaar is tussen 08:00 uur en 17:00 uur omgetoverd tot één grote vrijmarkt. Deze begint al de dag ervoor, van 15:00 uur tot 00:00 uur.
  • De grootste en gezelligste vrijmarkt van Zeeland vind je in Goes, rondom de Oostvest. Met naast kraampjes ook allemaal activiteiten.
  • In Tilburg met Koningsdag? Dan moet je in het Leijerpark zijn voor de Oranje Franje Kindermarkt.
  • Voor een stad vol rommelmarkten is Amsterdam de place to be.
  • In Leeuwarden hebben ze de grootste vrijmarkt van de provincie: de hele binnenstad staat vol kraampjes en spelletjes.
  • Een echte Brabantse vrijmarkt vind je op het Wilhelminaplein en het Stadswandelpark van Eindhoven.
  • Het Vondelpark in Enschede ligt dit jaar vol met matjes van de Kindermatjesmarkt.
  • Shop leuke hebbedingetjes op de lange Slingermarkt in Helmond.
  • En de grootste markt vind je al vanaf 26 april 18:00 uur in Utrecht. Deze vrijmarkt duurt 24 uur!
Foto 3. Rad van fortuin op de Vrijmarkt in Utrecht. Foto: Utrecht Marketing © Ruben May

Laatst gewijzigd: 2023-04-21 16:15:56 · Gepubliceerd: 22 april 2024 - 18494