1

Opdat wij niet vergeten: dit is er te doen op 4 mei

Tips om te doen tijdens Dodenherdenking

Oorlogsmusea in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Herdenk de oorlog in de Hollandsche Schouwburg. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

archief oud artikel 28 april 2018 Geschiedenis Landelijk Op 4 mei, Dodenherdenking, zijn we om 20:00 uur allemaal twee minuten stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Op tv is de Nationale Dodenherdenking op de Dam live te volgen. Pak het dit jaar eens anders aan en herdenk de oorlog in een museum of bezoek een speciale tentoonstelling.

Hollandsche Schouwburg

AMSTERDAM - Midden in het stadstuintje achter de Hollandsche Schouwburg hoor je de vogeltjes fluiten en de trams verderop voorbijrazen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat niet anders; behalve dat het tuintje toen diende voor de joden die werden gegijzeld in de Schouwburg en hier af en toe een luchtje mochten scheppen. Een prachtige plek om de oorlog te gedenken. Op 4 mei begint de herdenking om 19:30 uur. Iemand draagt een gedicht voor, er worden joodse herdenkingsgebeden opgezegd en er is muziek. Om 20:00 uur is het twee minuten stil waarna het Wilhelmus wordt gezongen.

Gratis naar het Verzetsmuseum

AMSTERDAM - Op 4 mei heb je tussen 19:30 uur en 21:30 uur gratis toegang tot het Verzetsmuseum. Waan je in de Tweede Wereldoorlog in de nagebouwde straten en tussen de realistische kleurenfoto's. Goed te combineren met de Nationale Dodenherdenking vanaf 18:00 uur op de Dam! Ook de koffie of thee in het museum is gratis.

Ter nagedachtenis van George Maduro

DEN HAAG - George Maduro kwam op tienjarige leeftijd van Curaçao naar Nederland. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, meldde hij zich aan als reserve officier in de Slag om de Residentie. Daarna sloot hij zich aan bij het verzet. Hij kwam twee keer vast te zitten in het beruchte 'Oranjehotel', de beruchte Scheveningse gevangenis waar tegenstanders van de nazi's werden vastgezet. Toen hij in 1943 naar Engeland probeerde te vluchten, werd hij verraden. Hij overleed in in concentratiekamp Dachau. Madurodam dient nog altijd als levend monument aan deze verzetsheld. Vanaf 5 mei zijn enkele persoonlijke voorwerpen van Maduro, waaronder kleding, een grote hutkoffer, een briefje dat hij schreef in de gevangenis en zijn persoonsbewijs te zien in het Haags Historisch Museum.

Herdenk de oorlog in de lucht

GROESBEEK - Loop op 4 mei om 14:00 uur mee met gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok in het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Hij neemt je mee naar de tentoonstelling Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht. In deze tentoonstelling zie je meer dan 750 modelvliegtuigjes die het verhaal van de strijd in de lucht tijdens Tweede Wereldoorlog vertellen. De rondleiding is speciaal voor jongeren van tien tot vijftien jaar. Let op: reserveren is noodzakelijk. Om 19:00 uur kun je meelopen met de stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis.

  • Van donderdag 3 tot en met zondag 6 mei worden er daarnaast zend- en ontvangstapparatuur uit oorlogstijd getoond op het buitenterrein van het museum.

Dit vind je vast ook interessant

  • Ons land heeft veel mooie musea waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Bekijk alle oorlogsmusea in Nederland.
  • Meer weten over de Tweede Wereldoorlog? In Oorlogsmuseum Overloon stap je in de schoenen van acht mensen die de oorlog allemaal anders beleefden. Bestel tickets met 15% korting en een gratis consumptie!
  • Na Dodenherdenking komt Bevrijdingsdag. Bekijk wat er op Bevrijdingsdag te doen is in ons land.
Foto 2. De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. De tuin van de Hollandsche Schouwburg. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. De Hollandsche Schouwburg. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2018-04-19 13:29:36 · Gepubliceerd: 28 april 2018 - 2176