Ontmoet verzetsheld Corrie ten Boom en stap in De Schuilplaats

Wie was Corrie ten Boom en wat deed ze tijdens en na de oorlog?

Corrie ten Boomhuis / The Hiding Place Reportage door
Foto 1. Mensen voor de Duitsers verstoppen in oorlogstijd, hoe was dat? Ontdek het in het Corrie ten Boomhuis. Foto: DagjeWeg.NL

15 augustus 2023 bijgewerkt: 19 augustus 2023 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland Het Corrie ten Boomhuis is wereldberoemd en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Niet gek, want familie Ten Boom bood hier onderdak aan honderden joden en verzetsstrijders. Uiteindelijk werden ze verraden en kwamen de meesten in concentratiekampen terecht; Corrie ten Boom werd echter wegens een foutje vrijgelaten uit het kamp en trok na de oorlog rond met het wonderlijke verhaal. DagjeWeg.NL kreeg een rondleiding door het Corrie ten Boomhuis van Frits Nieuwstraten en leerde wie zij was en wat De Schuilplaats zo populair maakt.

Welkom in ons huis

Onze tour door het Corrie ten Boomhuis begint in de woonkamer op de eerste verdieping, boven de voormalige winkel. Het is een knusse kamer, ingericht in de stijl van de jaren veertig. Donkere houten meubels zijn bekleed met een kleurig patroontje, er staan ouderwetse schemerlampen en veel planten sieren de vensterbank. Vooral het grote aantal stoelen en de foto's aan de muur vallen op: het geeft aan hoeveel mensen hier onderdak vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "In totaal zijn er honderden mensen in dit huis geweest", vertelt Frits. "Sommigen maar voor een paar uur. Dan schoren ze snel hun baard eraf en blondeerden ze hun haar, om met een nieuwe identiteit weer de straat op te gaan."

Foto 2. De woonkamer op de eerste verdieping waar het altijd gezellig was. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

De familie Ten Boom

Frits vertelt ook het verhaal over de christelijke familie Ten Boom, dat begon met 'opa' Willem ten Boom. Hij begon in 1837 horlogerie Ten Boom op de begane grond van het huis. Aan de hand van de portretten aan de muur leren we de familie kennen, waaronder vader Casper, dochters Betsie en Corrie, tante Jans en neef Peter. Frits: "Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak begon de familie zich te bemoeien met het verzet - en vanaf 1943 werden er echt onderduikers in huis genomen. Het was hier altijd gezellig. Er werd samen met de gasten vaak hard gezongen bij het orgel, psalmen en joodse gezangen. En ze aten vaak met z'n allen aan tafel."

"Als er opeens iemand voor de deur stond en er dreigde gevaar, dan hadden de onderduikers een evacuatieplan en moesten ze zo snel mogelijk De Schuilplaats in zien te komen. Alle borden moesten van tafel en de stoelen werden weggezet. Als er nu bijvoorbeeld schoolklassen langskomen, vinden de kinderen het heel leuk om dat te oefenen!"

Foto 3. Via foto's aan de muur maken we kennis met de familie Ten Boom. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

De Schuilplaats

De volgende locatie is De Schuilplaats zelf. Daarvoor moeten we de smalle steile trap op naar het slaapkamertje van Corrie. De Schuilplaats is een ruimte achter een valse wand van het kamertje. We zien een groot gat in de wand waar je nu doorheen kunt stappen; in de Tweede Wereldoorlog moesten de onderduikers echter door een klein luik onder in de kast in De Schuilplaats zien te kruipen. Wij stappen voor het gemak door het grote gat in het hokje, dat niet groter is dan twee vierkante meter. Hoe bijzonder dat hier mensen zich verstopten terwijl de nazi's door het huis liepen!

Foto 4. Door dit gat onderin de kast kropen de onderduikers in de geheime ruimte. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Met 6 mensen in een donker hokje

Het behang aan de muur is hier en daar afgebladderd. Frits: "Veel Amerikanen plukken een stukje behang van de muur. Wat ze niet weten, is dat dit al het vierde behangetje is - en dus helemaal niet van tijdens de Tweede Wereldoorlog!" Hij vertelt verder over de beruchte dag op 28 februari 1944. "Toen vielen de nazi's het huis binnen. Het is niet helemaal bekend hoe de familie is verraden." Er werden 36 mensen gearresteerd, waaronder Corrie en haar zus Betsie. Zij werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Ravensbrück. De zes onderduikers achter de valse wand werden echter niet gevonden. "Na ruim 47 uur in die ruimte te hebben gezeten, werden de mensen bevrijd door 'goede' politieagenten."

Foto 5. De schuilplaats achter de valse muur. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Expositie over de oorlog

We lopen verder door de overige slaapkamertjes, waar exposities zijn ingericht. De muren zijn uitgebroken, zodat ze nu één ruimte vormen. In de vitrines van het eerste kamertje zien we foto's en krantenartikelen en er liggen enkele voorwerpen uit de jaren veertig. Ook een rood vlaggetje met het hakenkruis heeft een plek gekregen. "In deze ruimte geven we een algemeen beeld van de Tweede Wereldoorlog", vertelt Frits.

Foto 6. De oorspronkelijke slaapkamertjes vormen nu een expositieruimte. Foto: DagjeWeg.NL

Leven in een concentratiekamp

In een andere ruimte krijgen we een beeld van de doorgangs- en concentratiekampen. Cijfers geven aan hoeveel joden er zijn vermoord per Europees land - variërend van bijna 2.000 in Luxemburg tot 3 miljoen in Polen. De foto's aan de muur, de meeste uit de verfilming van De Schuilplaats, laten zien hoe verschrikkelijk het was in de concentratiekampen. Corries zus Betsie heeft de oorlog niet overleefd; Corrie werd vanwege een foutje in de administratie vrijgelaten.

Foto 7. Een beeld van het leven in de concentratiekampen. Foto: DagjeWeg.NL

Corrie's leven na de oorlog

In het concentratiekamp bleven Betsie en Corrie geloven in God en vertelden ze hun medegevangenen over de liefde van Jezus. Na de oorlog is Corrie de wereld rondgetrokken met het evangelie. In ruim dertig jaar bezocht ze zestig landen! Altijd met dezelfde geruite koffer. Eén van de ruimtes gaat over haar leven na de oorlog. Er liggen brieven in de vitrines en er hangen allerlei foto's aan de muur.

Foto 8. Na de Tweede Wereldoorlog trok Corrie ten Boom over de hele wereld met het evangelie. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

De kern van haar boodschap: 'Er is geen put zo diep, of Gods hand reikt dieper' en 'God zal ons de liefde geven om onze vijanden te vergeven'. En dat is wat ook het Corrie ten Boomhuis wil meegeven. Frits: "We zijn geen museum, we hoeven geen honderden bezoekers per dag zoals het Anne Frankhuis. Waar het ons om gaat, is dat de bezoeker iets meekrijgt van Corries boodschap."

Foto 9. De Bijbel ligt altijd open op het dressoir. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Handig om te weten over het Corrie ten Boomhuis

  • Een bezoek aan het Corrie ten Boomhuis is gratis! Een eigen bijdrage wordt op prijs gesteld;
  • Van dinsdag tot en met zaterdag worden tussen 10:00 uur en 15:00 uur meerdere rondleidingen gegeven in het Nederlands en in het Engels. Je kunt alleen mee na een online reservering, want het aantal plaatsen is beperkt;
  • Wees op tijd! De rondleidingen beginnen precies op tijd en als je te laat bent kun je niet meer naar binnen;
  • Het huis is helaas slecht toegankelijk voor mindervaliden, vanwege de vele smalle, steile trappen en is daarom ook niet geschikt voor begeleidingshonden;
  • Ook thuis kun je het Corrie ten Boom Museum bezoeken dankzij een virtuele tour, compleet met digitale gids die je van alles vertelt.
Foto 10. Onderduiken in hartje Haarlem - ontdek het verhaal in het Corrie ten Boom huis. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-08-19 20:15:40 · Gepubliceerd: 2017-05-31 11:01:21 - 10453