Het Zalig Nietsdoen: in museum Kranenburgh mâet je luieren

Op de grond liggen, tutten en papieren pijltjes schieten

Het Zalig Nietsdoen Nieuws door
Foto 1. Ontspannen doe je zo. David Rickard, As the world turns, 2017. Foto Peter H. Toxopeus

archief oud artikel 16 juni 2017 Cultuur Bergen, Noord-Holland Wanneer heb jij voor het laatst niets gedaan? Met alle prestatiegerichtheid en sociale media vinden veel mensen het tegenwoordig lastig om écht niets te doen. Gewoon even luieren, je gedachten op nul te zetten en de 'stekker eruit te trekken'. Daarom presenteert museum Kranenburgh een nieuwe tentoonstelling: Het Zalig Nietsdoen. Zo'n twintig kunstenaars dagen je uit om lekker nutteloos bezig te zijn. Kijk deze zomer onafgebroken naar stuiterende pingpongballetjes, blaas papieren pijltjes met een pvc-buisje tegen de muur en leer van tuttende tieners hoe heerlijk het is om gedachteloos bezig te zijn. Binnen een dag ben je een expert in het ultieme nietsdoen!

Lig, staar en luier

Alles wat je tegenkomt in Het Zalig Nietsdoen nodigt je uit om steeds... langzamer... te... bewegen, te hangen of helemaal stil te staan. "Eelco van der Lingen is gastcurator van de tentoonstelling", vertelt Sanneke Huisman van museum Kranenburgh. "Hij vroeg zich af: kunnen we nog wel nietsdoen in een wereld waarin we continu iets moeten? Je ziet het aan ons allemaal, met onze telefoons: we staan nooit meer uit. Kunnen we nog weleens voor het raam gaan zitten en een half uur naar buiten staren? En willen we dat wel? Het Zalig Nietsdoen daagt je uit om daarover na te denken." Ga liggen op het tapijt en volg de gouden bal die boven je slingert. Deze slinger van Foucault bootst de rotatie van de aarde na en werkt haast hypnotiserend. Even later loop je langs de knalroze nagelsalon en waan je je in een over-de-top tienerkamer: een knipoog naar de lekker luie en tuttende tiener.

Weer even kind zijn

Nog meer jeugdsentiment ervaar je bij het werk van Navid Nuur: hier mag je papier uit tijdschriften scheuren, daar pijltjes van vouwen en die met een pvc-buisje schieten naar de schietrozen aan de muur. Sanneke: "Nuur kijkt kritisch naar de kunstwereld; natuurlijk zijn die kunsttijdschriften belangrijk, maar soms moet je er gewoon even iets grappigs mee doen." Stap vervolgens even uit het hier en nu en ervaar in de installatie van Munnik wat 'niets' eigenlijk is. "Je gaat op een plank staan in een cabine en ervaart het totale niets, het heeft haast een psychedelisch effect!" De tentoonstelling is overigens ook leuk voor kinderen: in het creatief atelier StudioC vinden zij opdrachtkaarten om mee aan de slag te gaan. "Zo moeten ze bijvoorbeeld zo lang mogelijk in de cabine van Munnik blijven staan. Verder is er overal veel te zien en beweegt er van alles. Buiten kun je midgetgolfen; ook dat is natuurlijk erg leuk voor de kinderen."

Midgetgolf en yoga in de tuin

Museum Kranenburgh is de ultieme plek voor een tentoonstelling over luieren en nietsdoen. "Ons museum staat in het bos, vlakbij de zee en we hebben een mini-golfbaan in de tuin. Hup, schoenen uit in het gras, lekker golfen!" Naast de tentoonstelling organiseert het museum veel activiteiten waarin je kunt onthaasten, zoals een ontbijt op iedere zondagmorgen en een yogasessie in de beeldentuin op donderdagochtend.

Nog meer tips om niets te doen

Foto 2. Tuttende tieners leren je nietsdoen. Tanja Ritterbex, Nail Studio, 2015 (in opbouw), courtesy de kunstenaar. Foto Peter H. Toxopeus
Foto 3. Overal kom je luierende sculpturen tegen. Alain Séchas, Lazy King, 2008. Foto Peter H. Toxopeus

Laatst gewijzigd: 2017-07-15 11:55:51 · Gepubliceerd: 2017-06-16 15:48:52 - 966