Musical De Marathon: bierbuiken en zweetbandjes op het toneel

"De marathon, het aller-, allerdomste dat ooit een mens verzon"

Musicals in Nederland Recensie door
Foto 1. Musical De Marathon. Foto: redactie DagjeWeg.NL

archief oud artikel 29 juni 2017 Showbizz Rotterdam, Zuid-Holland Zet een autogarage, vier ras-Rotterdammers en een dosis zweetbandjes bij elkaar en je hebt de set van de Nederlandse film De Marathon (2012). Gooi daar nog eens een liveband en wat liedjes bovenop (huh? Stoere mannen die gaan zingen?) en de film wordt een musical! De redactie van DagjeWeg.NL bezocht de musical De Marathon in het Nieuwe Luxor Theater en stapte in het keiharde leven van de Rotterdammers - die nog kunnen zingen ook. Duik mee in deze droge en vermakelijke musical die tot half juli in Rotterdam te zien was en tot en met november door Nederland trekt.

Het decor: van film naar musical

De lichten gaan aan, een groep mensen gehuld in witte toga's begint te dansen. Even zijn we verbaasd; dit was toch de musical van De Marathon, met die rauwe Rotterdammers? Al snel wordt duidelijk dat het lied een introductie is op het thema: de hardloopwedstrijd de marathon is immers uitgevonden door de oude Grieken. "De marathon, het aller, allerdomste dat een mens ooit verzon!" klinkt vanaf het podium. Na dit zonnige lied verandert het decor in een autogarage met petroleumblikken, autobanden en een kapotte auto aan de zijkant. In het midden staat een leren bruine bank en een tafel met een perfecte hoogte om te klaverjassen. Op de achtergrond de skyline van Rotterdam met de Euromast fier in de hoogte. Een geslaagde weergave van de sfeer uit de film op één toneel! Linksachter op het podium staat de musicalband - mannen in overall, vrouw in een panterprintje. Tijdens de show valt op dat de hoofdrolspelers vaak zelf meehelpen met het verschuiven van het decor, wat naadloos aansluit bij hun rol als garagemedewerkers.

Waar gaat De Marathon over?

De Marathon gaat over de vier Rotterdammers Gerard, Leo, Nico en Kees, die samen in een autogarage werken waarvan Gerard de eigenaar is. Per toeval komt Nico erachter dat het bijzonder slecht gaat met de garage en dat er zo'n 40.000 euro aan boete openstaat. De mannen verzinnen een plan om dit geld bij elkaar te sprokkelen om het bedrijf te redden. Turkse werknemer Youssef, vijfde wiel aan de wagen, vertelt de mannen dat hij vroeger marathons liep ("terwijl de politie achter je aan zat zeker?") en daarmee duizenden euro's binnensleepte. Een lampje gaat branden, de vier mannen hebben een doel: over zes maanden lopen ze samen de marathon. "Hoe ver is dat eigenlijk, een marathon?" "42 kilometer en 195 meter?" "Tering. Ik vind 't met de auto al ver." Door deze verhaallijn heen ontdekt Gerard in het geheim dat hij slokdarmkanker heeft en nog maar zes maanden te gaan heeft, heeft Leo struggles met zijn vrouw Anita die hij ooit heeft opgedaan uit de tippelzone, wordt Kees kort gehouden door zijn strenggelovige vrouw en ontdekt Nico dat hij zijn vroegere klasgenootje Ken (ja, een man) best wel leuk vindt. Ook thema's als puberteit, dementie, vreemdgaan en geloof komen voorbij. Een dijk van een verhaal waarvoor de gelijknamige film maar liefst drie Gouden Kalveren won.

De cast van musical De Marathon

De hoofdrol in De Marathon speelt de oer-Rotterdammer John Buijsman (Gerard). De overige garagewerkers worden vertolkt door Michiel Nooter (Kees), Kees Boot (Leo) en Dennis Willekens (Nico). Verder spelen onder anderen Gürkan Küçüksentürk (Youssef), Jelka van Houten (Lenie), Lucretia van der Vloot (Jolanda), Jip Smit (Anita) en Terence van der Loo (Harry) mee; in de voorstelling die wij bijwoonden vertolkte Roosmarijn Luyten de rol van Lenie.

Vier stoere kerels die gaan zingen?!

Van tevoren vroegen we ons af hoe het zou zijn, vier garagewerkers met bierbuiken die opeens gaan dansen en zingen. Want ja, er wordt écht gezongen - en dan geen geschreeuw als in De Kuip. De liedjes zijn geschreven door Thomas Acda en dat is te horen. Vlotte nummers zonder al teveel poespas en uithalen, maar gewoon recht voor z'n raap. De cast is niet uitgekozen vanwege hun prachtige zangstemmen of soepele dansmoves; desondanks missen ze geen noot en zien de dansjes er vloeiend uit. Het strijdlied 'Mijn lichaam is een tempel komt wat ons betreft het meest tot zijn recht. De eerste keer, als ze tevergeefs trainen en na een minuut doodmoe neervallen, zingen ze 'Ligt alleen even in puin' erachteraan. De tweede keer, als ze eenmaal goed zijn getraind, zingen ze dit lied vol overgave vanaf de loopband met hun armen fier omhoog.

De clue

Waar in het gedeelte vââr de pauze allerlei problemen worden aangekaart - enigszins traag en vaak met letterlijk dezelfde woorden als in de film, vallen in het tweede gedeelte langzaam alle puzzelstukjes in elkaar - hier en daar een tikkeltje voorspelbaar. Waar Kees' vrouw Jolanda hem eerst verbiedt mee te rennen, staat ze hem tijdens de marathon aan te moedigen. Puber Harry, zoon van Gerard en zijn vrouw Lenie, vertikt het eerst om iets zinnigs te doen; later wordt duidelijk dat hij zijn vaders baan overneemt in de garage. De productie geeft de clue van Gerard subliem weer. Tijdens de marathon zelf - met hekken die steeds verplaatst worden terwijl de vier mannen van links naar rechts en rechts naar links rennen - raakt de zieke Gerard steeds meer uit beeld. Een scène later zitten alle spelers op een rijtje - behalve Gerard - en hoor je een hartslagmonitor door de zaal galmen. Steeds.. een beetje... langzamer... tot de dokter met het slechte nieuws komt. Als je de film hebt gezien, weet je hoe het afloopt; Leo, Nico en Kees duwen de overleden Gerard alsnog over de finishlijn. In de film in een rolstoel, in de musical op een bank. Het lied Bloemen en gebak dat Gerards vrouw Lenie zingt ontroert de hele zaal.

Lesje Rotterdam voor beginners

Vloeken schuwt de cast absoluut niet en ook moet je door grappen over homo's, allochtonen en gelovigen heen kunnen prikken om deze musical te kunnen waarderen. Het zijn echte Rotterdammers die geen blad voor de mond nemen en om de minuut ook een seksgrap laten vallen. Ook inside 010-grapjes passeren de revue, zoals Leo die aan homo Ken vraagt "Moet jij niet naar het Kralingse bos?" en Anita die op een verjaardag vertelt dat ze aan de 'Keileweg' werkt. Er komt een anti-Amsterdamlied voorbij en na afloop van de voorstelling vertelt de voice-over waar iedereen later terechtkomt, waarbij hij eindigt met: "Rotterdam is in 2018 hoofdstad van Nederland." Een voorstelling waarvan diehard Rotterdammers gaan glimlachen en waardoor ook niet-Rotterdammers worden geroerd.

Musicalfan? Bekijk dit eens

Foto 2. Rotterdamse humor. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2017-09-04 10:34:32 · Gepubliceerd: 2017-06-28 11:22:29 - 1126