De harde wereld van Asterix en Obelix

Rijksmuseum voor Oudheden Redactioneel door

archief oud artikel 15 februari 2007 Leiden, Zuid-Holland De spannende avonturen van Asterix en Obelix spreken tot ieders verbeelding. De harde realiteit tijdens de Romeinse overheersing was echter totaal anders dan de strips doen vermoeden. De tentoonstelling 'Asterix en de Romeinen' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden laat tot 28 oktober 2007 zien hoe het nu echt zat en toont eveneens de befaamde striphelden.

Terwijl kindlief zich vermaakt met de smakelijke everzwijnen van Obelix, kunnen ouders zich buigen over authentieke voorwerpen uit de Romeinse tijd. De tentoonstelling is dan ook bedoeld voor jong en oud, zegt het museum. "In ‘Asterix en de Romeinen' kunnen zowel ouders als kinderen op speelse wijze de Gallo-Romeinse wereld ontdekken. De strip fungeert als de rode draad van het archeologische verhaal over het leven van 2000 jaar geleden. De expositie is een samenstelling van de hoogtepunten van 'Asterix en Europa' die in het jaar 2000 in het museum te bekijken was. Die tentoonstelling trok destijds meer dan 50.000 bezoekers.

Kosturnix en Hoefnix

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft het Gallische dorp tot leven weten te wekken. Zo prijst visboer Kosturnix er zijn verse vis aan, hamert smid Hoefnix er lustig op los en scheldt burgemeester Abraracourcix zijn vrouw de huid vol. "Assurancetourix, de bard, zou willen zingen, maar hem is op vakkundige wijze de mond gesnoerd", meldt het museum. De grappige scènes vormen een inleiding op het serieuze gedeelte van de expositie. In het dorp van de Bretonse helden kom je van alles te weten over hoe het in werkelijk geweest is. Wil je weten wat de bedoeling was van de schildverheffing of hoe Gallische muziek klinkt? Met één druk op de knop komen bezoekers daarachter. Dan blijkt dat het leven destijds niet zo'n pretje was als de stripverhalen doen vermoeden. Keizer Julius Ceasar voerde een wrede oorlog tegen Gallië. Dat werd uiteindelijk door de overheersers onder de voet gelopen. De keizer had er weinig baat bij; in eigen land leidde het tot een burgeroorlog omdat de senaat jaloers was. Via een bos met everzwijnen en Gallische jagers belandt de bezoeker in het Romeinse tentenkamp. Daar is het luxe servies van de officieren en het gebruiksaardewerk van de legionairs te zien.

Feestmaal

Aanwezigen kunnen zelf meedoen aan een heuse veldslag tussen de twee legers. 'Asterix en de Romeinen' sluit af met een feestmaal rond de traditionele ronde tafel en een presentatie van bijna veertig originele striptekeningen van Albert Uderzo. Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers zelfs zien hoe een gewonde Romeinse soldaat 2000 jaar geleden werd opgelapt. Historicus en archeoloog Maarten Dolmans demonstreert op 25 februari een operatie. Eveneens keurt hij het publiek en kijkt of ze geschikt zouden zijn geweest voor het prestigieuze Romeinse leger. "Geschiedenis, archeologie en stripcultuur gaan samen in één tentoonstelling", vat het Leidse museum de tentoonstelling jubelend samen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-02-13 16:13:56 - 10902