Wat te doen? / Delfzijl / Ark van Noach in Delfzijl
Lees ook 'Ark van Noach open voor publiek' | Nieuws door Henk Meijer

Ark van Noach in Delfzijl

Toertocht door Nederland

9 februari 2010GeschiedenisDelfzijlAl ruim twee jaar trekt de Ark van Noach door Nederland. Achtereenvolgens legde de boot aan in de havens van Schagen, Rotterdam, Sliedrecht, Arnhem, Huizen, Lelystad, Kampen, Urk, Amsterdam, Drachten, Oudeschild, Schagen, Zaandam en Harderwijk. Op dit moment ligt de Ark van Noach in het Groningse Delfzijl.

Anderhalf jaar lang heeft de Noord-Hollandse aannemer Johan Huibers aan het zeventig meter lange schip gewerkt, om de bezoekers een indruk te geven van het Bijbelse schip. Het gaat hier natuurlijk niet om de echte ark, maar om een enorme replica. Nu heeft hij het stokje overgedragen aan Aad Peters, bedenker van onder andere Bulletje in de Mini Playback Show. Hij heeft de Ark veranderd in een cultureel, Bijbels entertainmentschip.

In de Bijbel staan de exacte afmetingen van de Ark van Noach. Deze was ongeveer honderdveertig meter lang. De Nederlandse Ark is met zijn zeventig meter dus 'slechts' half zo groot, desalniettemin paste het schip amper door de jachthaven van Schagen. Huibers besloot twee jaar geleden te beginnen met het nabouwen van de Ark. Nu is Aad Peters zijn waardige opvolger en is hij begonnen met de bouw van een Ark op ware grootte.

Zondvloed

"Huibers richtte zich vooral op het verhaal van Noach", vertelt Peeters aan het Nederlands Dagblad. "Dat leek mij het perfecte podium om de rest van de verhalen uit de Bijbel te laten zien." De route door Peters' Ark begint bij Adam en Eva en eindigt via Noach, David en Goliath bij Jezus. Speciaal voor Kerst heeft Peters een kerststal ingericht, met levende kippen, schapen, alcapa's een zelfs dromedarissen. Peters wil niet evangeliseren. "Bekering laat ik over aan God."

Op reis

Op maandag 27 augustus 2007 trok de Ark van Schagen via Alkmaar en Akersloot naar Schiphol. De dag erop voer Huibers naar Gouda. De Wereldhavendagen bracht het door in Rotterdam, waarna de Ark naar Sliedrecht vertrok. Vanaf zaterdag 22 december lag de Ark in Arnhem, waar het schip tot 25 maart 2008 bleef. Hierna volgde de IJsselmeerstraat in Huizen. Na 21 juni 2008 was de Ark elke dag van de week, behalve op zondag te bezoeken in Lelystad. De Ark bleef daar tot eind augustus. Huidige ligplaats: Delfzijl (huidige locatie).

Johan Huibers voelde zich, net als Noach vijfduizend jaar geleden, door God geroepen om een Ark te bouwen. Niet zo letterlijk als Noach destijds; Huibers verwacht geen zondvloed en heeft geen directe opdracht gekregen om een schip te bouwen.
"In 1992 kreeg ik een droom. Ik zag Nederland verdwijnen onder een enorme water massa, vergelijkbaar met de tsunami in Zuidoost-Azi. Best heftig natuurlijk." Toch verwacht Huibers geen nieuwe zondvloed. Hij ziet het als zijn opdracht om het Bijbelverhaal via de Ark dicht bij de mensen te brengen, zegt hij op zijn website.

Voor de bouw van deze replica gebruikte de aannemer dezelfde instructies die Noach kreeg in het eerste boek van de Bijbel:
"In Noachs' tijd was de aarde in Gods ogen verdorven en vol onrecht. Toen God zag dat de aarde door en door slecht was, dat iedereen een verderfelijk leven leidde, zei hij tegen Noach: 'Ik heb besloten een einde te maken aan het leven van alle mensen, want door hen is de aarde vol onrecht. Ik ga hen vernietigen, en de aarde erbij. Maak jij nu een ark van pijnboomhout. Maak daar verschillende ruimten in, en bestrijk hem vanbinnen en vanbuiten met pek. Maak hem driehonderd el lang, vijftig el breed en dertig el hoog. Je moet er een lichtopening in aanbrengen en aan de bovenkant n el openlaten; de ingang moet je in de zijkant maken. De ark moet een benedenverdieping krijgen en daarboven nog twee verdiepingen. Ik laat een grote vloed over de aarde komen, een watermassa die haar zal overspoelen, om alles onder de hemel waarin levensadem is te vernietigen; alles op aarde zal omkomen. Maar met jou zal ik een verbond sluiten. Jij moet de ark in gaan, samen met je zonen, je vrouw en de vrouwen van je zonen. En van alle dieren moet je er twee in de ark brengen, om ervoor te zorgen dat die met jou in leven blijven. Een mannetje en een wijfje moeten het zijn. Van alle soorten vogels, van alle soorten vee en van alles wat op de aardbodem rondkruipt, zullen er twee naar je toe komen; die zullen in leven blijven. Leg ook een voorraad aan van alles wat eetbaar is, zodat jullie allemaal te eten hebben.' Noach deed dit; hij deed alles zoals God het hem had opgedragen." (Deze tekst komt uit Genesis 6 van de nieuwe bijbelvertaling.)
  1. Lees ook 'Ark van Noach open voor publiek'
  2. Ark van Noach Bezoekersinformatie
  3. De officiele Ark van Noach website
De Ark in de jachthaven van Schagen. Foto: Arkvannoach.com
De Ark in de jachthaven van Schagen. Foto: Arkvannoach.com
Johan Huibers timmert aan zijn Ark. Foto: Arkvannoach.com
Johan Huibers timmert aan zijn Ark. Foto: Arkvannoach.com

Deel 'Ark van Noach in Delfzijl' met je vrienden!

29 reacties:

Geef je reactie of aanvullende tips:

openingstijden..

waar ligt de ark nu?

door J. Haasnoot | 2011-08-04 11:53:06

ark van noach..

graag willen wij naar de ark komen kijken
Tot wanneer ligt hij in Gouda?

Alvast bedankt
Pauline

door pauline kwakernaak | 2011-06-27 21:18:20

De Ark ligt in Haarlem..

Beste F. Swart.
Tot 23 mei ligt de Ark in haarlem. Vanaf 27 mei ligt de Ark in Gouda. Zie ook: http://www.dagjeweg.nl/tip/8403/De-Kleine-Ark-van-Noach---VerhalenArk
De Ark is ook zeer geschikt voor rolstoelers en minder validen. Succes met uw bezoek!
Vriendelijke groeten,
De redactie van DagjeWeg.NL

door Redactie Dagjeweg.NL | 2011-05-17 16:38:27

Waar ligt de ark nu?..

Ik wil samen met mijn kring leden een bezoek brengen aan de ark maar kan nergens terug vinden waar de ark momenteel ligt. Dus mijn vraag:

Waar ligt de ark in mei/juni/juli 2011??? En is ie toegankelijk voor iemand in een rolstoel?

Alvast bedankt:)

door F. Swart | 2011-05-17 14:27:55

vraag..

Is de Ark al uit Vlissingen vertrokken en zo ja waar
ligt hij nu. Ik had hem graag bezocht, maar door vakantie en omstandigheden kwam het er niet van.
vr. groet Anja

door anja de bruin | 2010-09-17 09:06:19

De Ark..

Tot wanneer ligt de Ark in Zwartsluis,en waar gaat deze dan heen.
Vriendelijk dan voor uw antwoord.
DerkJan.

door derk.jan@home.nl | 2010-04-17 15:58:58

vertrek boot meppel..

tot wanneer blijft de boot in meppel?

door eveline | 2010-03-12 23:16:29

RESPECT!!..

echt dikke respect voor deze ark!!!!!!
top, geweldig om te zien!!!!!!

door w. Frijlink | 2010-02-23 16:37:54

leuk..

we zijn er nog niet geweest lijkt me erg leuk we gaan er zomteen heen dus dan laat ik wel een recentie achter over hoe het was nou doei doei

door hoef je niet te wten | 2010-02-23 12:38:23

..

Geweldig dat jullie in Texel zijn op het moment dat wij vakantie aan het vieren zijn in Texel we gaan dit knap staaltje werk ook echt bewonderen, we zijn benieuwd na de uitzending van Nederland zingt om het met eigen ogen te zien!
Groetjes uit Katwijk

door Fam Hoek | 2009-07-07 22:28:54

..

Geweldig Johan ! Wij hebben de ark half af bewonderd en zouden hem graag zien zoals hij nu is! ga zo door ! Wij evangeliseren ook, gisteren
heeft iemand de HEER weer aangenomen!
Mijn familie komt van Texel ! sommigen zullen denk ik wel even komen kijken !
Hartelijke groet en zegen, fam.de Boer
www.devingervangod.nl

door Theo en Yvette de Boer www.devingervangod.nl | 2009-07-03 16:11:00

..

Heel interessant dat figuur "ikke" voor MIJ spreekt met het schrijven van "...heeft iedereen er hartelijk mee gelachen..."! Ik hoef u er niet op te oordelen, dat zal op dag X DEGENE doen DIE u met uw opmerkingen te schande brengt....! Ik hoop van harte dat ook , figuur "ikke", hier nooit spijt van krijgt, maar HEM, die ook voor en uw opmerkingen aan het kruis is gestorven, nog mag leren kennen.

door Hadassa | 2009-03-16 12:16:03

..

Goedenmorgen family, geweldig was de aflevering in Nederland zingt op zondag, God werkt op allerlei manieren,
Dat moet je geloven, we zien het vaak niet in het dagelijks leven, maar hij leeft!!! wij komen gauw een keer kijken, veel succes, Hartelijke groet fam. Westdijk

door J. Wesdijk | 2009-03-15 10:39:43

..

wat ik nou zo grappig vind, is dat "ikke" (hij/zij wil blijkbaar niet herkend worden) zo reageert op de Ark van Noach...
Eerlijk gezegd zou het in mij niet opkomen om zo te reageren op iets wat mij niets doet en waar ik niet in geloof. Ik zou bijvoorbeeld niet op een site over evolutietheorie op deze manier mijn reactie geven, maar "ikke" wel...je zou dan toch denken dat hij/zij twijfelt....
Ik twijfel er niet over waar het leven vandaan komt, want daar heeft ook "ikke" geen antwoord op...WIE, WAT MAAKTE HET LEVEN....
Het geloof van "ikke" is dan toch vele malen groter dan het mijne, wanneer hij/zij gelooft in een knal die leven veroorzaakt. Ik hou er niet van om iemand uit te lachen....

door gerlina | 2009-03-10 22:42:07

..

@Meijer: bedankt om mij zo ongelooflijk te doen lachen. Ik werk op een labo biochemie. Zoals je waarschijnlijk wel weet gelooft geen enkele deftige wetenschapper in genesis en het feit dat god alles geschapen heeft. Uw reactie hangt daar nu uit en vandaag heeft iedereen er hartelijk mee gelachen. Uw eerste zin: evolutie bestaat niet, uw tweede: evolutie gaat nog altijd door. Ken je het woord paradoxaal?
Doe zo voort, het brengt alleen maar een glimlach op onze lippen :-)

door Ikke | 2009-03-05 22:13:27

..

Een antwoord aan IKKE.Als je in de evolutietheorie gelooft,dan ligt daar het antwoord.Ik geloof ook niet dat alle levende wezens (naast de mens)die we nu kennen,in de ark aanwezig waren.Veel leven heeft zich nadien geevolueerd, denk ik en dat proces gaat nog steeds door.Hoe dan ook: geloof maar,dan komt het wel goed met jou.

door J.Meijer | 2009-03-04 20:03:18

..

wij zijn van plan om binnenkort naar de ark in drachten te gaan, lijkt me leuk om het te zien.
nog een reaktie op op meneer of mevrouw ikke (ook fijn dat je je echte naam gebruikt) een passend antwoord zal je ook niet krijgen maar daarom "geloof" je ook , als je overal een antwoord op hebt dan "weet je het zeker" en hoef je niet te geloven

door ina | 2009-02-26 13:21:51

..

Is al bekend waar de ark komt te liggen na Drachten? Het lijkt mij leuk er eens heen te gaan. Wij wonen in Zuid Holland. indien U mij wilt mailen graag.
groeten Caja

door caja | 2009-02-25 14:39:14

..

Hilarisch om te zien. Die meneer had beter zijn geld aan een goed doel gegeven.
Ik stel altijd dezelfde vraag aan mensen die in deze onzin geloven: "Er zijn 10 miljoen verschillende soorten wezens, niet zozeer zoogdieren, maar bacterin, virussen, insecten, planten,... Hoe heeft hij al die beestjes en platen op die boot gekregen en hoe heeft hij dat allemaal eten gegeven?"
Nog nooit heb ik een sluitend antwoord gekregen...

door ikke | 2009-02-21 12:32:40

..

Ik zou graag willen weten of de ark binnenkort in Zwolle ligt.

door a.h.kok | 2009-02-20 11:21:49

..

ik ben er nog niet geweest maar vind het nu al indrukwekkend hoop dat er veel mensen tot geloof komen dan is zon schip de bouw meer dan waard ik hoop tot gauw gr keimpe

door k buist | 2009-02-15 00:06:17

..

Vraag.
Op 27 oktober 2009 hoop ik 70 jaar te worden. Ik woon in Hilversum. Graag zou ik met familie naar de Ark van Noach willen. Waar ligt uw boot dan? Misschien kom ik dan wel met 50 60 mensen. Is dat mogelijk? Vooral de kinderen weten zo weinig van de Bijbel, daarom dacht ik dat dit een mooi idee is om naar toe te gaan. Wilt u mij zeggen wat uw mogelijkheden zijn? Is het ook geschikt voor invaliden?
In afwachting van uw antwoord verblijf ik,
Mevrouw W.M. Gunst.

door W.M. Gunst | 2009-01-13 18:44:47

..

wat heb ik, op 14 november 2008, aan de informatie dat de ark tot 1 november 2008 in Kampen te zien is?

door m.brouwer | 2008-11-14 09:42:05

..

Ik vind dit erg mooi om dit tezien maar mijn vraag is nu waar komt hij teliggen na 27 sept

door jolanda strijker-smid | 2008-09-19 17:21:27

..

het lijkt me heel erg leuk om er een dagje heen te gaan.
we gaan met opa oma en de andere famillie.
ik ken de ark van noach .
gr. iris

door Iris bruynes | 2008-07-19 10:31:02

..

De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00, zondag gesloten

door Esther Wiersma | 2008-07-01 11:56:18

..

Helaas, Op 19 April 2008 willen we graag met onze familie van 19 personen, n.a.v een verjaardag, de Ark van Noach gaan bekijken aan de kade in Arnhem.
Is het echt waar dat de Ark gesloten is en misschien al niet meer aan de kade ligt, of zit er nog een verlenging aan te komen tot en met de Mei vakantie?!!!!!!!!!!!!
Vr. gr. Maria

door Maria | 2008-03-09 00:49:59

..

Ik ben katholiek opgevoed, maar ben nu, 51 jaar oud, niet meer uitvoerend gelovig.
In het jaar 2007 zijn we een kijkje wezen nemen bij de Ark van Noah, die toen in Rotterdam lag en ik moet zeggen, dat het werkelijk indrukwekkend was , zoals het verhaal van Noah in beeld was gebracht, maar ook voor kinderen is het een belevenis!
Gelovig of niet, het is gewoon prachtig opgezet!Een geweldige prestatie!!
Met hartelijke groet, Esther Mugie.

door Esther Mugie | 2008-02-29 14:24:31

..

Bijzonder ,indrukwekkend ,en met volleovertuiging gebouwd .we gaan hem in feb bezichtigen met de gemeente ,en ga tevens voor de groep met een beperking waar ik catechese aan geef een kijkje nemen om ook een bezoekje te brengen .het evangelie van de liefde van onze Vader aan ons mensen ,word op deze mannier ,goed zichtbaar .Als wij er maar voor open staan .

door willy bijsterbosch | 2008-02-07 08:50:38
meer over: Groningen Delfzijl
 
 
Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2007-08-29 12:19:59 - 37893
Ontvang tips, acties & kortingen!