1

Gelegerd in Gelderland




Gelegerd in Gelderland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In de zomer van 2012 staat Gelderland in het teken van 'Gelegerd in Gelderland': een drie maanden durend erfgoedfestival met volop aandacht voor het militaire verleden van de provincie. Het festival bestaat uit een groot aantal activiteiten, zoals tentoonstellingen, nagespeelde veldslagen, concerten, belegeringen van kastelen, boekpresentaties, wandel- en fietsroutes en lezingen.

De provincie Gelderland bevat veel zichtbare en onzichtbare restanten van het militaire verleden. Er zijn sporen te vinden van grote en kleinere Romeinse legerkampen. De provincie telt meer dan 160 Middeleeuwse kastelen en versterkte huizen. Gelderland kent een groot aantal vestingsteden met verdedigingswerken uit de 16e tot de 18e eeuw. Ook lopen door de provincie belangrijke verdedigingslinies, zoals de Grebbelinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de IJssellinie. In de 19e en 20e eeuw werd de Veluwe hét oefenterrein bij uitstek voor dienstplichtige militairen. En de slotfase van de Tweede Wereldoorlog speelde zich af in Gelderland, met de Slag om Arnhem en het Rijnlandoffensief vanuit de regio Nijmegen.

Gelegerd in Gelderland besteedt aandacht aan het militaire verleden van de provincie, en vooral aan de effecten daarvan op het landschap, de invloed op de burgerbevolking, en de ervaringen van militairen die hier gelegerd waren.

 Bezoek www.gelegerdingelderland.nl

Gelegerd in Gelderland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.