1

Ik kook, dus ik ben




Ik kook, dus ik ben

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf vrijdag 10 februari 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is geen rechttoe rechtaan tentoonstelling. Het wordt een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam. De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie. Diverse museale bruikleengevers leveren een onmisbare bijdrage aan de tentoonstelling en het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een kookschrift met uiteenlopende korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de objecten. Er staan tal van recepten in, zoals een achttiende-eeuwse appeltaart uit Rotterdam, sagolarven van de Asmat, met ruimte voor het toevoegen van eigen recepten. Welk recept ga jij proberen?

In een speciaal ingerichte Smaakstudio op de begane grond is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. Je kunt je verkleden als de Byzantijnse prinses die met een gouden vorkje at, replica's van Mesopotamische potten vasthouden en historische gerechten proeven. Hiermee kan jong en oud een bijdrage leveren aan het onderzoek van Joanita Vroom, archeoloog aan de Universiteit Leiden. De Smaakstudio is een samenwerking met Verhalenhuis Belvédère, huis voor immaterieel erfgoed op Katendrecht.

 Bezoek www.wereldmuseum.nl

Ik kook, dus ik ben
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.