1

Everything You Always Wanted to Know About Toilets




Everything You Always Wanted to Know About Toilets

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Iedereen moet en doet het: ontlasten of naar het toilet gaan. We gaan zitten of blijven staan, doen onze behoefte, trekken door. We wassen en drogen de handen, verlaten het toilet en gaan verder waarmee we bezig waren. Nadenken over wat er met het resultaat is gebeurd, doen we liever niet. Ons toiletbezoek is vanzelfsprekend. Ons toilet is af. Maar is dat wel zo? Hoe is ons sanitair eigenlijk tot stand gekomen? Wie bedacht welke oplossingen en vooral: waarom en waartoe? En hoe ziet het toilet van de toekomst eruit?

Deze vragen staan centraal in de designmanifestatie Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask. In deze gelijknamige tentoonstelling laten we zien hoe de meest elementaire behoefte van de mens na eten, drinken en ademen ondersteund wordt door uiteenlopende vormen van design. Aspecten van hygiëne en milieu worden behandeld, zoals de relatie tussen gezondheid en ontlasting, het gebruik van spoelwater en recycling van fecaliën. Ook gaan we in op thema’s als schaamte, privacy en luxe en hoe die effect sorteren op het uiterlijk van het toilet en de toiletruimte. En we vertellen waarom we op reis of in het café met veel minder genoegen nemen.

Deze manifestatie belichaamt het wezen van Cube design museum. Aan de hand van herkenbare voorwerpen laten wij een breed publiek kennismaken met industriële, maatschappelijke en sociale toepassingen voor relevante problemen op het gebied van sanitair. We creëren daardoor niet alleen bewustzijn over de noodzaak van hygiëne, maar zetten ook mensen aan het denken over toiletkwesties van toen, nu en straks. Door vragen te stellen én door te tonen hoe het was, het is en hoe het zou kunnen zijn. Hier, maar zeker ook elders op de wereld. Sanitaire oplossingen van wetenschappers, vormgevers en designers zijn hard nodig: wereldwijd hebben anderhalf miljard mensen geen toegang tot een deugdelijk toilet.

 Bezoek www.cubedesignmuseum.nl

Everything You Always Wanted to Know About Toilets
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.