1

Expositie Meggy Rustamova Light Displacement




Expositie Meggy Rustamova Light Displacement

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Meggy Rustamova (°1985) toont tijdens haar eerste solotentoonstelling in Nederland video’s en installaties waarin ze fotografie en audio combineert. Ze werd geboren in Georgië maar immigreerde op haar achtste met haar moeder via Nederland naar België. Rustamova verwijst nooit letterlijk naar haar afkomst, maar werkt wel rond thema’s zoals taal, identiteit en displacement.

Voor haar video’s vertrekt Rustamova vaak van gevonden foto’s die ze overzet naar film en waar ze een verhaal rond bouwt. Haar video’s spelen zich dan ook af in de schemerzone tussen fictie en realiteit, het persoonlijke en collectieve geheugen. Je vraagt je als kijker af of het over haar eigen familiegeschiedenis gaat, of dat het verzonnen verhalen zijn. Rustamova prikkelt wel vaker de verbeelding van de toeschouwer die wordt uitgenodigd om de zwarte gaten zelf in te vullen.

Rustamova’s werk gaat ook over beelden en hoe die ons leven al dan niet correct reflecteren. Over het zien, maar evengoed over het niet zien. Zoals in de video Green Black Out (2014-2017) waarvoor ze vertrekt van een reeks mislukte foto’s tijdens een reis naar de Zwarte Zee die baadt in een groene filter. Het zet haar aan tot een poëtisch beeldessay over het geheugen, de kracht van de verbeelding en de onmogelijkheid van fotografie om de werkelijkheid volledig te vatten.


Foto's: Light deportations © Meggy Rustamova 2017

 Bezoek www.brakkegrond.nl

Expositie Meggy Rustamova Light Displacement
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.