1

S.M.A.K.: Uit de Collectie How beautiful it is...


-advertentiepositie-



S.M.A.K.: Uit de Collectie How beautiful it is...

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Beste bezoeker,

Ik zocht een aantal kunstwerken op. Sommige bevonden zich in de collectie van S.M.A.K., andere heb ik uitgenodigd. Wat ze gemeen hebben, is hun oorsprong. Ze ontsproten aan de koorts van de maker, de bewogen ruimte van het atelier, hopende hun weg te vinden naar een particulier, een instituut, een verzameling. Maar ook daar kunnen ze verdwijnen in de plooien van de anonimiteit, gebeiteld zonder gezicht, gewond in het verleden. Het maakt ze kwetsbaar.

Het is me niet te doen om wat kunstwerken tot kunstwerken maakt. Het gaat me eerder om hoe ze een nieuwe omgeving vinden, hoe ze naast de bezoeker ook het andere kunstwerk ontmoeten, hoe ze zich openstellen voor een verbintenis. Ze delen niet alleen een motief of een thema, maar vooral het verlangen om gezien te worden. Ze kunnen niet vaak genoeg bezocht worden. Gevangen in dit breekbare moment, geraakt door de blik. Deze blik is complex in zijn schoonheid en tegelijk doordringend in zijn genadeloosheid. Dit maakt de werken zo broos. Net als zij, zijn ook wij fragiel, week, schoon, gedoemd te verdwijnen in alle heftigheid.

Ik zal er dan ook vaak zijn, beste bezoeker, wandelend, kijkend, soms converserend, genietend van jullie aanwezigheid. Deze werken verdienen onze aandacht alvorens ze zich terugtrekken en hun lichaam andermaal laten wikkelen in de stille omgeving van hun verpakking.

Wim Lambrecht, lente 2017


Met werk van Philip Aguirre y Otegui, Nina Canell, Leo Copers, Honoré d’O, Lili Dujourie, Luciano Fabro, Barry Flanagan, Jef Geys, Maarten Herman, Louise Lawler, Kris Martin, Carsten Nicolai, Oksana Pasaiko, Juan Pablo Plazas, Hannelore Van Dyck, Herman Van Ingelgem, Emma Van Roey, Pieter Vermeersch, Henk Visch, Heidi Voet en Cathy Wilkes.

 Bezoek www.smak.be

S.M.A.K.: Uit de Collectie  How beautiful it is...
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.