1

Bios in de Buitenlucht: Gaza Surf Club




Bios in de Buitenlucht: Gaza Surf Club

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gevangen in de zogenaamde ‘grootste openluchtgevangenis ter wereld’, trekken de surfer-dudes van Gaza naar de stranden. Ziek van de bezetting en politieke situatie, vinden ze hun eigen persoonlijke vrijheid en expressie van hoop en tegendraadsheid in de golven van de Middellandse Zee.

Een groepje jongens met surfboards zit opeengepakt in een aftandse wagen. Ze rijden naar de kustlijn, dwars door de kapotgebombardeerde straten van Gaza-stad. Een tragisch beeld van Palestijnse jongeren die ondanks alles proberen hun levens richting te geven. In de documentaire volgen we onder andere Ibrahim (23), die ervan droomt om naar zijn surfvriend Matthew in Hawaï te reizen, maar daarvoor moet hij eerst een visum bemachtigen. En dan is er de 15-jarige Sabah, een getalenteerde surfster die volgens de regels van Hamas eigenlijk niet meer het water in mag zonder hoofddoek. Lukt het deze jongeren om hun (surf)dromen waar te maken in de deprimerende realiteit van de enclave?
In het programma van zijn grootste tegenstander is voor vluchtelingen geen plaats ingeruimd. En wat de huidige burgemeester over dit thema denkt is niet helemaal duidelijk. De drie worden gevolgd tijdens hun campagne, waarbij slechts een handvol oudjes een luisterend oor biedt. Zo ontstaat een tragikomisch portret van een slaperig gehucht dat zich opeens midden in de actualiteit bevindt. Hoe ervaren de dorpelingen deze spannende tijden? Gevoelens van onrust en angst, maar ook hoop en medemenselijkheid wisselen elkaar in rap tempo af.

Foto: Humanity House.

 Bezoek www.humanityhouse.org

Bios in de Buitenlucht: Gaza Surf Club
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.