1

Open Monumentendagen op de Kluis in Valkenburg


-advertentiepositie-



Open Monumentendagen op de Kluis in Valkenburg

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Open Monumentendagen op de Kluis in Valkenburg

zaterdag 09 sep 2017 - 11:00 uur

Bezoek de Kluis

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september tijdens de Open Monumentendagen is De Kluis geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

De Kluis is een religieus monument in Valkenburg. De vrijwiligers vertellen de verhalen van dit speciale plekje midden in het bos boven op de berg. De toegang is gratis, een gift is meer dan welkom voor het onderhoud. 
Adres: Kleineweg, Walem. Of kom te voet vanaf de Geul in Valkenburg, Oosterweg en loop de berg op naar de kluis.

Lees meer over de Open Monumenten dagen. 

Lees meer over Genhoes (of bel 045 - 5630 355).

Religieus icoon op de berg

De kluis, boven op de Sjaasberg, tussen Walem, Schin op Geul en Valkenburg, bevat vele muur-en plafondschilderingen die de afgelopen jaren gerestaureerd zijn. In de ontvangkamer zijn meerdere schilderijen te bewonderen.

Dit Rijksmonument is een religieus monument dat stamt uit 1688 en is een afgezonderde woning van een kluizenaar. Hier op de Sjaasberg had de kluizenaar bij zijn sober onderkomen nog een fraaie kapel ter beschikking. Eén van de leefregels verplichtte hem zelf in zijn onderhoud te voorzien en in de tuin rondom de kluis teelde hij groente en fruit. Totaal hebben er 16 kluizenaars gewoond.

Buiten is in 1843 de buitenkruisweg gemaakt met 14 witte kapelletjes. Een oase in een prachtig bos waar het heerlijk wandelen is.

De hele maand september is De Kluis zelfs alle dagen geopend, doordeweeks van 13.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur.

Cultuurmonumenten

Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt zo’n 3.200 cultuurhistorische gebouwen, waarvan 35 kastelen, 60 landhuizen,15 forten en 20 molens. Ook bruggen, tuinbeelden, hekken en boomgaarden behoren tot het cultureel erfgoed.

In totaal staan er bijna 3.500 bouwwerken in de gebieden van Natuurmonumenten, waarvan 500 een monumentale status bezitten.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten:

“Ons cultureel erfgoed versterkt de beleving van de natuur en andersom. Daarom zijn gebouwen en monumenten een belangrijk onderdeel van ons werk.”

Genhoes

Genhoes, De Kluis

Molenweg 2
6305 PT  Schin op Geul

Prijzen

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl