1

Cultureel erfgoedwandeling op Tiengemeten


-advertentiepositie-



Cultureel erfgoedwandeling op Tiengemeten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Cultureel erfgoedwandeling op Tiengemeten

zondag 10 sep 2017 - 10:00 uur

Het is Open Monumenten Dag! Wat je dan te zoeken hebt op een natuureiland als Tiengemeten? Verrassend veel! Speciaal voor de gelegenheid organiseren we een excursie waarbij het cultureel erfgoed op Tiengemeten een hoofdrol speelt. Wandel mee met onze gids en laat je inspireren door het verhaal van vroeger!

 

Rijke cultuurhistorie

Wie de vaste wal verlaat en met de pont het Vuile Gat oversteekt richting natuureiland Tiengemeten, ziet direct de grote rietgedekte boerderijen. Tiengemeten heeft een rijke cultuurhistorie. Sinds de oorspronkelijke zandplaat in het oostelijk deel vanaf ca 1800 bedijkt werd en men daarna steeds nieuwe aangeslibde delen bedijkte, is het eiland bewoond geweest. Hiervan zijn de sporen op het eiland nog steeds goed te zien. De boerenhoeves kregen de namen van de dames in de familie die het eiland bijna 200 jaar in bezit had. Naast de boerenhoeves, zijn er nog de oude smederij, de vluchtheuvel, de eendenkooi en de Karantijn te zien.

Sporen in de natuur

Sinds het eiland tien jaar geleden deels terug gegeven werd aan de natuur, is er veel veranderd. Maar ook in die natuur zijn de oude sporen van bewoning en ontwatering nog goed te zien. De gids neemt je mee langs een aantal gebouwen en ruïnes. Ook komen we in het oudste deel van het eiland, de Oude Polder. Hier zie je hoe er van oudsher landbouw bedreven werd op Tiengemeten.

Nieuwe natuur

Maar een bezoek aan Tiengemeten is niet af zonder ook van de natuur te proeven. De gids neemt je mee door een deel 'nieuwe natuur'. Je zult verbaasd zijn over de vogelrijkdom op het eiland. Hopelijk vliegt de zeearend over! Ook zie je hoe Schotse hooglanders het landschap boetseren en de bevers hun plekje veroverd hebben.

Open Monumentendag

Natuurmonumenten opent in het weekend van 9 en 10 september de deuren van meer dan 30 unieke gebouwen. Ervaar bijzondere verhalen over ‘Boeren, burgers en buitenlui’, het thema van Open Monumentendag 2017.

Tips van de boswachter

  • Neem de pont van 10.00 uur vanuit Nieuwendijk. De gids vaart direct met je mee
  • De wandeling eindigt tegen 13 uur bij de pont. Je kunt naar keus de pont van 13.10 uur terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven
  • De wandeling is ongeveer 6 kilometer en duurt ca. 2,5 uur
  • Trek stevige wandelschoenen aan en geschikte kleding
  • Neem je verrekijker mee als je die hebt.
  • Neem bij zonnig weer zonnebrand en/of een petje mee
  • Neem eventueel zelf iets te drinken/eten mee voor onderweg
  • De horeca op het eiland is geopend van 10 tot 17 uur

Tiengemeten

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Tiengemeten 12
3284 BE  Tiengemeten

Prijzen

Lid €5,00Niet lid €8,00Kind van OERRR €4,00Kind t/m 12 lid €4,00Kind t/m 12 niet lid €7,00Nog 2 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl