1

Open Monumentdag: Bezoek de Hompesche Molen


-advertentiepositie-



Open Monumentdag: Bezoek de Hompesche Molen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Open Monumentdag: Bezoek de Hompesche Molen

zondag 10 sep 2017 - 11:00 uur

Welkom in ons Rijksmonument! 

Natuurmonumenten is de trotse eigenaar van dit imposante monument bij Stevensweert en heeft het gebouw geheel gerenoveerd. Natuurlijk staan tijdens de populaire Open Monumentendagen de deuren daarom wagenwijd open en zetten de Hompesche Molenaars Geert, Jos, Dirk en Ray  de molenwieken weer ambachtelijk in beweging. De Molen is een aantrekkelijk ontvangstpunt met Brasserie, gratis toegankelijke Speelnatuur van OERRR en een infopunt met Zandtovenaar-film geworden.  Jullie zijn van harte welkom.

Molen en mensen

Vanuit het landelijke thema "Boeren, burgers en buitenlui" leggen we tijdens deze extra openstellingen het belang van de molen voor de omgeving uit. Van oudsher verbondt de molen de rijke lui (onder wie eigenaar Graaf van Hompesch), de hardwerkende boeren die hier verplicht hun graam lieten malen en de bewoners die hier hun voedselvoorziening vonden.  De molenaars leggen het graag aan u uit, incl. demonstraties met de draaiende wieken en molenstenen.

Rijke historie

De Hompesche Molen kent een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol vervuld voor de omgeving. Reinaert Vincent de Hompesch liet in 1722 de molen bouwen in de zichtas van een van de lanen van Kasteel Walburg. Het kasteel is verdwenen maar de landschapselementen zijn nog deels zichtbaar. Natuur en monumenten horen bij elkaar. Natuurmonumenten maakt dit graag beleefbaar en zal volgend jaar het landgoed Walburg weer zichtbaar maken in het landschap. 

Veelzijdig bezoek

Tijdens uw bezoek kun je gratis van het 3-landenuitzicht vanaf de stelling van de molen genieten. De molen ligt immers in het smalste stukje van Nederland! In het nieuwe infopunt onderin de molen kun je de indrukwekkende animatiefilm van de Zandtovenaar bekijken. Deze vertelt het verhaal van de molen en het landschap op onnavolgbare wijze. Aansluitend kun je nog bij de brasserie met buitenterras genieten van een heerlijk hapje of drankje, terwijl de kinderen zich in de Speelnatuur van OERRR amuseren.

Dit jaar organiseren we ook een fietroute langs de 3 molens (Hompesche Molen, Leonardusmolen in Maasbracht en Lindertmolen in Beegden) en andere rijksmonumenten van de Gemeente Maasgouw. De vernieuwde route van ongeveer 40 km laat je het vlakke en zeer afwisselende landschap tussen de Midden-Limburgse Maasplassen ontdekken.

Op 9 september opent de Gemeente Maasgouw om 11.00u haar Open Monumentendagen bij de Hompesche Molen

Op zondag 10 september kun je vanaf 11.00u starten bij een van de 3 molens, ontvang je een gratis exemplaar van de nieuwe fietsfolder van dit Molenrondje, een gratis kop koffie of thee en een lekker stuk ambachtelijk Molenbrood. Natuurmonumenten is present met een infostand bij de Hompesche Molen. De imker van de bijenstal in de Speelnatuur is er ook bij!

Het bezoek aan de Hompesche Molen is ook prima te combineren met de avontuurlijke wandelroute "Rondje Molenplas". Deze wandeling van 6 kilometer is opgenomen in de recreatiefolder over de Molenplas, op de website van Natuurmonumenten en in de gratis wandelapp van Natuurmonumenten. Beleef de riviernatuur in zijn pure vorm!

Maasvallei

Maasvallei, parkeerplaats Hompesche Molen

Molendijk 6
6107 AA  Stevensweert (Maasgouw)

Prijzen

Lid €0,00Niet lid €0,00

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl