1

Open Monumentendag op landgoed Hackfort - Vorden


-advertentiepositie-



Open Monumentendag op landgoed Hackfort - Vorden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Open Monumentendag op landgoed Hackfort - Vorden

zondag 10 sep 2017 - 11:00 uur

Op zondag 10 september is er tussen 11.00 en 16.00 uur extra veel te beleven op landgoed Hackfort met een speciaal Open Monumentendag-programma. Boeren, Boswachters en Buitenlui vertellen verhalen en anekdotes bij bijzondere monumenten. Bovendien zetten de huidige bewoners van boerderij het Bosmanshuis de deuren van de voormalige gelagkamer open. Bij het takkenbosoventje worden pizza’s gebakken, in de moestuin is muziek te horen en er zijn diverse standjes met lokale producten.

Binnen kijken

Op Open Monumentendag-zaterdag 9 september is het mogelijk mee te gaan met een rondleiding door het kasteel, dat spoedig zal worden verbouwd. Aanmelden hiervoor kan via "Rondleiding kasteel Hackfort". De gelagkamer en andere opengestelde gebouwen zijn vrij toegankelijk; voor de rondleiding op het kasteel wordt entree geheven.

Gelagkamer in deftige boerderij

Tegenover de oprijlaan van het kasteel staat boerderij het Bosmanshuis. Deze boerderij is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op het landgoed. Het voorhuis was een tijdlang een gelagkamer. Bezoekers kwamen er voor een borrel en een sigaar. Ook de jachtpartijen van de baron van Hackfort werden hier beklonken.  Bij binnenkomst lijkt de tijd stil te staan. Speciaal voor Open Monumentendag zetten de huidige bewoners van de boerderij de deuren van de gelagkamer open, is er een landwinkeltje en kun je het erf van de biologische boerderij bekijken.

Eigentijds landgoed in eeuwenoud landschap

Landgoed Hackfort kenmerkt zich door het samenspel tussen boeren, de landgoedeigenaren en water.  Daardoor is Hackfort is een kleurrijk landschappelijk mozaïek, waar natuur en cultuur hand in hand gaan: historische hoeves, bolle akkers, bloemrijke graslanden en plukjes bos, met in het centrum van het landgoed het kasteel, de watermolen en het koetshuis. Boeren uit de omgeving kwamen vroeger naar de watermolen om hun graan er te laten malen. De vrijwillige molenaars van Hackfort laten je graag zien hoe dat gaat. Het gemalen graan wordt door het Bosmanshuis gebruikt als veevoer. Ook het dorsmolenhuisje is onlosmakelijk verbonden met het landgoed als geheel. De gestalde dorsmolen was eigendom van een aantal pachters op het landgoed.

Buitenprogramma

Bij de prachtige moestuin, Hof van Hackfort, horen een oude bakstenen kweekbak en een tuinhuisje, annex duiventil. Enthousiaste vrijwilligers onderhouden de Hof van Hackfort en leiden je graag rond. Speciaal voor Open Monumentendag zal de Keuken van Hackfort op authentieke wijze pizza's bakken in het takkenbosoventje, zijn er standjes met ambachtelijke producten, wordt er in de boomgaard uitleg gegeven over het telen van fruit en de belangrijke rol van bijen daarbij en kan je mee met een rondleiding over de bijzondere biodynamische wijngaard.

Hackfort

Hackfort, watermolen

Baakseweg 10
7251 RH  Vorden

Prijzen

Lid €0,00Niet lid €0,00

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl