Spykerboor proeft: Fort Fair Food Festival


-advertentiepositie-



Spykerboor proeft: Fort Fair Food Festival

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Spykerboor proeft: Fort Fair Food Festival

zaterdag 02 sep 2017 - 11:00 uur

Plukken, struinen, proeven en genieten op de Beemster Natuurforten: op zaterdag 2 september laat Spykerboor je proeven van al het lekkers dat de natuur rond de Beemster Natuurforten en het omliggende polderland voortbrengt. Eten in en van de natuur op een unieke erfgoedlocatie! Ga mee op een wildplukwandeling en sla je slag op de biologische boerenmarkt. In onze veldkeuken koken we op open vuur en laten we je kennis maken met wilde kruiden, vergeten groenten en (h)eerlijke gerechten gemaakt van de lekkerste lokale producten.
En de kinderen? Die gaan op avontuur en ontdekken de natuur rond de forten. Ze struinen over het fort, bouwen een hut in het speelbos, steken de slotgracht over met een vlot en houden een watergevecht op de schietbaan. 

Boer ontmoet buur

In samenwerking met Buurderij De Rijp is er zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur een streekmarkt op het fortterrein van Fort bij Spijkerboor. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, banket, wijn, bier en maaltijden. Allemaal lekkere kwaliteitsproducten van boerderijen en ambachtelijke producenten uit de buurt en op een natuurlijke wijze geproduceerde heerlijkheden. En natuurlijk biologisch! Ontmoet de producenten en ontdek een nieuwe manier van eten die de lokale landbouw ten goede komt.

Proeverij in de veldkeuken

In onze veldkeuken kun je genieten van (h)eerlijke gerechten gemaakt van de lekkerste lokale producten. Er wordt gekookt op open vuur en oude technieken zoals inmaken en koken in een hooikist worden weer ingezet. Restaurant Bij Ernst en slachtplaats De Rode Os laten je genieten van Beemsterlant’s varken op de grill, brouwerij Hemelswater biedt een bierproeverij aan met ‘regenwaterbier’ en andere bijzondere bieren uit de regio. Mevrouw Onkruid bakt hartige taartjes met wilde kruiden en vergeten groenten. Voor de kinderen zijn er poffertjes die ze zelf mogen bakken!

Pluk en wandel mee van fort naar fort

Groente en fruit groeit overal - in het park, langs de weg, in je achtertuin - en je kunt het zomaar plukken en eten. Wanneer je weet welke planten je kunt eten en welke je beter kunt laten staan dan wordt de natuur één grote groentewinkel. Ga mee ontdekkingstocht door het bijzondere fortenlandschap, wandel van Fort aan de Jisperweg naar Fort bij Spijkerboor en ontdek de eetbare natuur op deze mooie route door het Beemster linieland. Daarna is het tijd om met de buit een heerlijke lunch of diner te bereiden in de buitenlucht. Wandel en pluk mee met onze ervaren wildplukgidsen.
> Klik hier om je aan te melden voor een ochtend- of middagwandeling

Expeditie in het fort

Bezoek op Fort bij Spijkerboor de poterne met schilderingen, de kapel, slaapzalen en de gaarkeuken en ontdek hoe de soldaten vroeger leefden.  Boek een mini-expeditie naar het geschut en klim twee trappen omhoog de pantserkoepel in om de twee unieke snelvuurkanonnen te bewonderen.

Doe de opdrachten uit de waterlinie expeditiegids en verdien marshmallows om te smelten boven het kampvuur!
Iedere bezoeker ontvangt de Waterlinie-expeditiegids vol informatie over Fort bij Spijkerboor en de andere Beemster Natuurforten. Met wandel- en fietskaart en leuke opdrachten voor de kinderen. Entree tot het fort p.p. incl. expeditiegids € 3,50 (Leden Natuurmonumenten € 2,50).

VIES WORDEN MAG

Tijdens Spykerboor Proeft is er op Fort bij Spijkerboor ook voor kinderen van alles te doen. In het speelbos kun je in een stormbaan beklimmen, een vuurtje stoken en hutten bouwen. Er is een blotevoetenpad en je kunt grote krijttekeningen maken op de betonnen fortmuur! Op het gras voor het fort kunnen de allerkleinsten lekker kliederen met zand en water of verstoppertje spelen achter wilgenhutjes. De echte waterratten pakken een vlot om de fortgracht over te steken en houden een watergevecht in de schietbaan. En ben je benieuwd wat er allemaal in die fortgracht te vinden is? Met een schepnet kun je de gekste waterdiertjes vangen. Tip: neem droge kleren mee.

Open: Fort aan de Jisperweg

Fort aan de Jisperweg is één met de natuur. Op afstand lijkt het niet meer dan een groene heuvel in het landschap. Door het kalkrijke duinzand waarmee het terrein is verstevigd, groeien er zeldzame bloemen en planten. Het fort is gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens Spykerboor Proeft zijn de deuren en ramen van het Fort aan de Jisperweg geopend. Met een hoofdlamp ga je op expeditie door dit donkere fort!

Praktische info

  • Er kan op meerdere plekken gepind worden, maar niet overal, neem dus ook contant geld mee
  • Neem droge kleren mee voor de kinderen
  • Honden mogen niet mee

 

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Westdijk 46
1464 PC  West-Beemster

Prijzen

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl