Muzikale verkenningstocht op Fort bij Spijkerboor


-advertentiepositie-



Muzikale verkenningstocht op Fort bij Spijkerboor

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Muzikale verkenningstocht op Fort bij Spijkerboor

zaterdag 07 okt 2017 - 15:00 uur

Op muzikale verkenningstocht in het stoere fort in de Beemster! Kamermuziek en een stevig betonnen fort smelten samen in een uniek concert waarbij violiste Ingrid van Dingstee, sinds 2013 zelf een Beemsterling, je meeneemt op een reis door het feeëriek verlichte fort.

Fort bij Spijkerboor is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

Oorlog en vrede

Een stoer fort vol superlatieven. Het grootste, noordelijkste en modernste fort van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Een betonnen bolwerk dat bij oplevering in 1913 uit alle militaire hoeken lof kreeg toegezwaaid. Het was een wereld op zich, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog herbergde het fort 270 manschappen. Nederland bleef neutraal en er werd geen vijandelijk schot gelost. Om de sleur te doorbreken werd er muziek en toneel gespeeld. De akoestiek en entourage van dit zware verdedigingswerk maakt het fort ook vandaag de dag nog een gewilde locatie voor muziekvoorstellingen.

De forwachter zet voor deze avond een lichtjesroute uit in het donkere fort. Je wandelt van ruimte naar ruimte en luistert daar naar de verschillende optredens van violiste Ingrid van Dingstee.

Een prachtig decor

Violiste Ingrid van Dingstee speelt in Fort bij Spijkerboor een programma met bijzondere werken voor vioolsolo: de vioolsonate van Paul Hindemith, die hij in 1917 midden in de Eerste Wereldoorlog schreef. Daarnaast Bachs 3e Partita en de 2e sonate van de grote Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe. In het eerste deel daarvan, Obsession, wordt de prelude uit Bachs 3e partita geciteerd. Hindemith en Ysaÿe waren beiden actief aan het front in WO I; Hindemith aan de kant van de Duitsers en Ysaÿe aan de overkant van het kanaal. Hindemith speelde eens een strijkkwartet van 'aartsvijand' Debussy en schreef later dat hij toen begreep dat muziek in staat was om politieke fronten, de haat van een natie en de verschrikkingen van de oorlog te overbruggen.

Ingrid bespeelt de prachtige Nicola Gagliano-viool uit 1739, die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Naast vele soloprogramma's speelt Ingrid ook met haar eigen strijkkwartet en is ze eerste violiste bij Amsterdam Sinfonietta.

Programma

Ingrid van Dingstee (viool) speelt: 

  • P. Hindemith - Vioolsonate, op. 31 nr. 2 'Es ist so schönes Wetter drausen'
  • J.S. Bach - Vioolpartita nr. 3 in E
  • E. Ysaÿe - Sonate voor soloviool, op. 27 nr. 2

Table d’hôte Spykerboor

Schuif aan voor een lunch op deze unieke erfgoedlocatie. We koken met producten uit de streek, een lekkere maaltijd met een goed verhaal. Wel even reserveren via www.spykerboor.nl

Praktische informatie

  • Het kan fris zijn in het fort, denk aan warme kleding.

  • Concert toegankelijk voor mindervaliden, wandeling verkort toegankelijk.
  • Op de dijk is parkeergelegenheid. Het is ongeveer 15 minuten wandelen naar het fort.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland. Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

 

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Westdijk 46
1464 PC  West-Beemster

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Volgeboekt

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl