1

Gitaren tussen de schapen van 't Zaand


-advertentiepositie-



Gitaren tussen de schapen van 't Zaand

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gitaren tussen de schapen van 't Zaand

zondag 08 okt 2017 - 10:15 uur

Op strobalen luisteren naar een kamerconcert? Dat kan op deze ochtend in de schaapskooi in Dwingeloo. Je krijgt ook het verhaal te horen over het leven in de schaapskooi.

Schaapskooi 't Zaand is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

In de schapenkooi

‘Méééh’, klinkt het dagelijks uit tientallen kelen in de schaapskooi van Lhee. Een weemoedige schapenmelodie die in de schemering langzaam verstomt als alle schapen tot rust zijn gekomen. De authentieke schaapskooi in Lhee is de thuisbasis van een kudde Drentse heideschapen. Een prachtige kudde van ruim tweehonderd volwassen dieren die het hele jaar door zeven dagen in de week het uitgestrekte Dwingelderveld begrazen. Alleen tijdens de lammertijd in het vroege voorjaar blijven de dames op stal. De rest van het jaar gaan de heideschapen onder leiding van een schaapsherder met herdershond op pad. Steeds weer begrazen ze een ander stuk, zodat de heide intact en gevarieerd blijft. Een klus waar de wollige viervoeters voor in de wieg zijn gelegd.

De ochtend begint met het verhaal over de schaapskooi. Hoe werkt een traditionele potstal? En hoe werken schapen, herder en hond samen op de heide?

Z.o.o. Guitar Duo - 'El Cordero'

Sinds 2007 maakt het Z.o.o. Guitar Duo (Marion Schaap & Peter Constant) muziek op een frisse, innoverende wijze, dankzij de drie bijzondere gitaren die het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds voor hen heeft laten bouwen. Namelijk twee ‘octaafgitaren’ met een heldere, resonante klank, en een contrabasgitaar waarvan er maar een handjevol gebouwd is. De instrumenten zijn van de Australische gitaarbouwer Graham Caldersmith, wiens unieke visie zich vertaalde in het ontwikkelen van een familie aan grote en kleine klassieke gitaren van topkwaliteit. Het duo zet deze prachtige instrumenten dagelijks in bij het Gitaarorkest Nederland, als ook in het kleurrijke ensemble De Gitaarsalon Roadshow.

Programma

10.15 - 10.45 uur: Verhaal over de schaapskooi

11.00 - 12.00 uur: Concert
In de schaapskooi in Dwingeloo sprankelen gitaren in een intieme setting, gespeeld door Z.o.o. Guitar Duo. Met een knipoog refereert de titel ‘El Cordero’ naar de twee belangrijkste muzikale componenten: de Spaanse stilistische trekken die de sonates van Domenico Scarlatti zo karakteristiek en herkenbaar maken en de rijke ‘joropo’ ritmes en harp-achtige klanken van de Venezolaanse muziek.

Praktische informatie

  • Gebruik de de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan Achter ’t Zaand, bij de kooi zelf is geen parkeerplaats.
  • Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen naar de schaapskooi.
  • Bij de schaapskooi zijn twee parkeerplaatsen voor mindervaliden.
  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen.
  • Warme kleding, de schaapskooi is onverwarmd.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland.
Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

Nationaal Park Dwingelderveld

Dwingelderveld, schaapskooi Achter ’t Zaand

Het Noordenveld
7991  Dwingeloo

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Nog 9 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl