1

De klokken van Beulake klinken door De Wieden


-advertentiepositie-



De klokken van Beulake klinken door De Wieden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De klokken van Beulake klinken door De Wieden

zondag 08 okt 2017 - 13:45 uur

Luister in een mooie locatie bij Bezoekerscentrum De Wieden naar muziek van Debussy, gespeeld door Harpiste Michelle Verheggen en slagwerkster Iris van den Bos. Ontdek de schoonheid van het gebied tijdens de boottocht.

De Wieden is een van de 34 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

Verdronken dorp

Het prachtige natuurgebied De Wieden is nu een plek om heerlijk doorheen te varen en vogels te spotten, maar was vroeger een armzalige streek waar turfstekers het hoofd boven water probeerden te houden. Soms letterlijk, want door de turfwinning verdween er steeds meer land in de golven. Het water werd de gemeenschappelijke vijand, onder meer voor de bewoners van het kerkdorp Beulake. Twee hevige stormen in november 1776 werd Beulake fataal. De Zuiderzeedijk brak op verschillende plekken door en verzwolg het dorp. Alleen de dorpelingen die zich in de kerk hadden verschanst overleefden de ramp.

De klokken van Beulake

Vandaag de dag herinnert alleen een monument in het meer ons aan het dorp Beulake en de kerk waar de bewoners verschilen zaten. Echter, de legendes zeggen dat bij hevige storm de klokken van de verzonken kerk nog steeds te horen zijn. Als je goed luister hoor je ze misschien ook tijdens het concert.....

Harpiste Michelle Verheggen en slagwerkster Iris van den Bos vertellen tijdens dit concert het verhaal van het verzonken dorp Beulake. De muziek die zij ten gehore brengen is geïnspireerd op het verhaal van het dorp. De mysterieuze klokken van het dorpje Beulake worden vertolkt in het stuk “La Cathedrale Engloutie” van de Franse componist Claude Debussy. Ook dit stuk gaat over een verzonken stad, waar het klokgelui van de kathedraal soms nog steeds opdoemt uit de mist voor de kust van Bretagne.

Sinds 2015 heeft Michelle een Lyon & Healy-harp in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Momenteel studeert ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Programma

In combinatie met het concert van een uur kun je nog een vaartocht over De Wieden maken waarbij we de Beulakertoren gaan bewonderen en onder de klokkentoren door varen. Tijdens de vaartocht zal er ook opgedoken huisraad en andere artefacten getoond worden zodat het dorp nog meer tot leven komt.

Praktische informatie

  • Denk aan warme- en/of regenkleding voor de vaartocht, de boot is open.

Arrangement

Wil je er een buitengewoon uitje van maken? Reserveer dan een heerlijke lunch bij Theeschenkerij De Wieden. Stuur een mailtje naar info [at] theeschenkerijdewieden [dot] nl of bel 0527-245633.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland.
Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden

Beulakerpad 1
8326 AH  Sint Jansklooster

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Nog 12 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl