1

Gipsy jazz op Fort Nieuwersluis


-advertentiepositie-



Gipsy jazz op Fort Nieuwersluis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gipsy jazz op Fort Nieuwersluis

zondag 08 okt 2017 - 14:00 uur

Neem een kijkje op het fort en luister daarna naar karakteristieke gipsy jazz en jazz manouche van Duo Manouche. 

Fort Nieuwersluis is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

Geheime locatie

Verborgen oase langs het Amsterdam Rijnkanaal, dit fraaie onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf deze plek konden de Nieuwe Wetering, de Vecht en de wegen langs deze rivieren onder schot genomen worden. Reden om hier in 1629 al een schans te bouwen. In 1673 werd deze versterkt als onderdeel van de (oude) Hollandse Waterlinie. Al die tijd bleef het fort zo geheim mogelijk voor de vijand. Het ontbrak zelfs op reguliere landkaarten. Ook na de Tweede Wereldoorlog, toen het fort zijn verdedigende functie al lang had verloren, bleef de functie het fort zo veel mogelijk geheim.

Ontdek de geschiedenis van Fort Nieuwersluis en neem een kijkje in het torenfort en in de commandopost van de Bescherming Bevolking (BB).

Gipsy jazz

Het trio van Noa Eyl (viool), Popy Basily (gitaar) en Gabriel Barbalau (contrabas) zal de strijd in dit fort laten klinken met hun karakteristieke gipsy jazz. Dit genre werd bedacht door Django Reinhardt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongenoegen tegen de bezetter uitte in zijn muziek. Hitler was van plan om alle zigeuners uit te roeien, maar de nazi’s maakten soms een uitzondering voor uitzonderlijk getalenteerde zigeuners die met hun muziek de legerleiding konden vermaken. Wel stelden de nazi's strenge regels op waar de muziek aan moest voldoen. Uit protest schreef Reinhardt de meest verschrikkelijke composities, waarbij hij zich nauwkeurig aan de regels hield, om de legerleiding te tarten. Bijzonder is dat de gitarist van vanmiddag directe familie is van Django Reinhardt en zelfs samen heeft gespeeld met Stéphane Grappelli, de beroemde gipsy jazz violist uit het ensemble van Django Reinhardt.

Violist Noa Eyl speelt op een Martin Leopold Widhalm viool uit 1783, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Programma

14.00 uur: Rondkijken op het fort

15.00 uur: Concert
Het Trio van Noa Eyl (viool), Zonzo Basily (gitaar) en Gabriel Barbalau (contrabas) speelt een eigen programma met bewerkingen van klassieke stukken en originele stukken in de stijl van de gipsy jazz. 

Praktische informatie

  • Parkeren kan op het fortterrein.
  • Koffie en thee verkrijgbaar.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland. Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis, Rijksstraatweg

Rijksstraatweg, 9
3631 AA  Nieuwersluis

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Volgeboekt

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl