1

Kamermuziek op Fort Ellewoutsdijk




Kamermuziek op Fort Ellewoutsdijk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kamermuziek op Fort Ellewoutsdijk zaterdag 7 oktober @natuurmonumenten Breng een bezoek aan het fort en luister naar een prachtig concert van violistes Julija Hartig en Masha Iakovleva. Zij spelen op deze middag het virtuoze vioolduo van Prokofjev.
Fort Ellewoutsdijk is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.
Dan liever de lucht inAls de Belgen zich in 1830 afscheiden van Nederland, krijgt commandant Jan Van Speijk de opdracht om op de Westerschelde alle schepen van en naar Antwerpen te controleren. Bij een operatie begin 1831 raakt hij in de problemen met de Belgen. Van Speijk weigerde zich over te geven, stak zijn sigaar in een vat buskruit en bracht zijn schip tot ontploffing. Hij nam 27 bemanningsleden mee de dood in. Dat hij daarbij uitriep: Dan liever de lucht in, is twijfelachtig, maar gaf hem in ieder geval mythische status. De bewaking van de scheepvaartroute moest natuurlijk wel doorgaan. Aan weerszijden van de Westerschelde werden enkele forten gebouwd, waaronder Fort Ellewoutsdijk.
Vioolduo's in Fort EllewoutsdijkJulija Hartig laat haar Vuillaume-viool horen in een paar solostukken voor viool van onder meer Johann Sebastian Bach, haar vader Tibor Hartig en Simeon ten Holt. Deze werken belichten op heel verschillende wijzen de viool in al haar facetten. Centraal op het programma staat de Sonate voor twee violen van Sergej Prokofjev. Julija zal dit werk spelen met haar collega Masha Iakovleva uit het Radio Filharmonish Orkest en ensemble Roctet.
Programma14.15 - 14.45 uur: Rondleiding door het fort
15.00 - 16.00 uur: ConcertJulija Hartig (viool) en Masha Iakovleva (viool) spelen werken van J.S. Bach, Simeon ten Holt, Tibor Hartig en de Sonate voor twee violen van Sergej Prokofjev. Julija speelt op een viool, gebouwd door Jean Baptist Vuillaume "Ex-Zimmermann" (Parijs, 19e eeuw), die haar in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Praktische informatieGratis parkeren in haventje van Ellwoutsdijk.Het fort is toegankelijk voor mindervaliden.
NMF Kamermuziekfestival bij NatuurmonumentenNatuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Kamermuziek op Fort Ellewoutsdijk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.