1

Viool en cello op Fort bij Abcoude




Viool en cello op Fort bij Abcoude

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Viool en cello op Fort bij Abcoude za 7 okt tijdens #Kamermuziekfestival @natuurmonumenten. In het recent opgeknapte fort kun je luisteren naar kamermuziek van Bach en Rntgen, gespeeld door violist Sergey Arseniev en celliste Jobine Siekman. Natuurlijk lopen we ook rond in het fort waarvan nog veel bewaard is gebleven. Oude tijden herleven
Fort bij Abcoude is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.
Stelling van AmsterdamHet oudste fort van de Stelling van Amsterdam, omringd door een brede gracht. De bouw begon in 1884 en had heel wat voeten in de aarde. Na een jaar werd het werk echter stilgelegd door de uitvinding van de brisantgranaat. Het noopte de bouwers tot een nieuw ontwerp dat de explosieve kracht van deze granaat kon weerstaan. Maar ook het stevige dak van brikkenbeton bleek al snel achterhaald. In 1911 lag er een grootschalig plan voor sloop en herbouw op tafel, maar tot uitvoering is het nooit gekomen. Zo vertegenwoordigt Fort bij Abcoude nog steeds uniek militair erfgoed.
Tijdens de rondleiding bekijk je de waterkelder, het kruitmagazijn en de slaapvertrekken van het fort. Niet zo moeilijk je voor te stellen hoe de soldaten er destijds leefden.
Talentvol duo op het fortVanavond spelen Sergey Arseniev (viool) en Jobine Siekman (cello) in de bijzondere entourage van Fort bij Abcoude. Sergey werd geboren in Sint Petersburg en woont al lange tijd in Nederland. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en heeft sinds 2008 een instrument van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Momenteel bespeelt hij een Gagliano-viool uit 1758 en een Voirin-strijkstok, gebouwd rond 1860 in Parijs. Sergey is eerste violist in het Nederlands Kamerorkest. Jobine Siekman begon in 2013 haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en zette deze een jaar later voort aan de Royal college of Music in Londen. Op verschillende concoursen won ze meerdere prijzen en ze speelt met verschillende ensembles. Sinds 2011 bespeelt ze de "ex-Kruseman"-cello, gebouwd door Thomas Dodd (Engeland, ca. 1800).
Programma19.15 uur: Rondleiding
20.00 uur: ConcertSergey Arseniev (viool) en Jobine Siekman (cello):
J.S. Bach - Tweestemmige inventies, BWV 772-786 [selectie]H. Andriessen - Drie inventies (1937)J. Rntgen - Sonate voor viool en cello (1925)R. Glire - 8 pieces, op. 39 [selectie]
Praktische informatieParkeerruimte is beperkt. Indien mogelijk graag met de fiets komen.Het kan frisjes zijn in een fort. Houd daarmee rekening bij je kledingkeuze.Wij raden gemakkelijke schoenen aan voor de rondleiding.
NMF Kamermuziekfestival bij NatuurmonumentenNatuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Viool en cello op Fort bij Abcoude
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.