1

'De kunst van lezen' tentoonstelling


-advertentiepositie-



'De kunst van lezen' tentoonstelling

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tentoonstelling 'De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’

Van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018

Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Zo is er de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia, door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg en het intrigerende 2nd hand reading van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

De meeste internationale kunstwerken zijn voor het eerst in Nederland te zien: werk van Juan Fontanive (US), Mirabelle Jones (US), Didier Mutel (FR), Rick Myers (GB), Heidi Neilson (US) en Paul Emmanuel (ZA).

De kunst van lezen
Lezen is iets heel bijzonders. Als baby kunnen we het niet; maar we leren snel om het heel vlug te doen. Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien, onthouden, je concentreren en reageren. Hoe werkt lezen eigenlijk? Hoe bijzonder is bladeren in een boek? Welke soorten lezen zijn er nu we steeds meer van schermen lezen? Hoe ga je als lezer om met woorden, geluiden en beelden die tegelijk op je af komen? En wat doen de kunst en de industrie daarmee? Dit alles wordt ontrafeld in een nieuw type interactieve tentoonstelling met boeken.

Drie voorbeelden: William Kentridge, Carina Hesper en Michael Mandiberg
Voor het eerst in Nederland te zien is 2nd hand reading (2014) van William Kentridge. Hij maakte honderden tekeningen in een Engels woordenboek. Dat werd de basis voor twee manifestaties van ‘bladeren’: een onhandelbaar groot ‘flipbook’ en een meeslepende snelle film. Concentratie tegenover ontroering.

In Like a pearl in my hand (2016) van Carina Hesper zijn haar foto’s van blinde Chinese kinderen bedekt met een zwarte laag thermodynamische inkt. Alleen door je hand op het papier te drukken, worden de portretten van deze vaak in weeshuizen weggestopte kinderen zichtbaar. Een zinnelijke protestuitgave.

Michael Mandiberg schreef een computerscript om Wikipedia te kunnen printen. De Nederlandstalige versie daarvan is voor het eerst in Nederland te zien. Wat virtueel licht als een veertje lijkt, is in wezen massaal. Hoe verhouden deze ‘bevroren’ lemma’s zich tot onze drang om online te reageren?

Samenwerking met openbare bibliotheken
Een voorproefje van de tentoonstelling is vanaf 18 november te zien op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het Huis van het Boek is zeer verheugd dat de eerste ‘mobiele’ presentatie van het Huis van het Boek een plek krijgt in deze bibliotheek.

Huis van het Boek
‘De kunst van lezen’ is een tentoonstelling van het Huis van het Boek, een gezamenlijk initiatief van Museum Meermanno en de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het Huis van het Boek verbindt mensen rond boeken. Het kijkt naar de betekenis van het boek, naar boekvormen, experimenten rond boeken, makers en lezers. Van vroeger, van nu en van de toekomst. Niet alleen in Museum Meermanno en de KB, maar nadrukkelijk ook in de rest van het land: in openbare bibliotheken, scholen en andere inspirerende plekken.

Deelnemende kunstenaars: 
Scott Blake, Hole Punch Flipbook #2 (US, 2014); Amaranth Borsuk & Brad Bouse, Between Page and Screen (US, 2012); Jan Dirk van der Burg, Tweetbundel (NL, 2015); Marinus van Dijke, Eye (NL, 2013); Paul Emmanuel, The Lost Men Project (ZA, 2006); Eyejack, Prosthetic Reality (AU, 2016); Juan Fontanive, Ornithology I (US, 2015); Carina Hesper, Like a Pearl in my Hand (NL, 2016); Mirabelle Jones, Asystole (US, 2017); William Kentridge, 2nd Hand Reading (ZA, 2014); Kraak & Smaak, Squeeze me (NL, 2004); Michael Mandiberg, Print Wikipedia (US, 2015); Didier Mutel, My way II (FR, 2014); Rick Myers, An Excavation, A Reading (GB, 2013);Heidi Neilson, Cloud Book Study (US, 2011); Orcam bril O.L.V.S. ; Joyce Overheul, De Drie Maanden uit het Leven van Rogier (NL, 2013); Sebastian Schmieg & Silvio Lorusso, 56 Broken Kindle Screens (DE, IT, 2012); Rebecca Sutherland, Hide & Eek (GB, 2013); Elisabeth Tonnard, A Dialogue in Useful Phrases (NL, 2010) en Simon Morris, The Royal Road to the Unconscious (GB, 2003).

 Bezoek www.meermanno.nl

'De kunst van lezen' tentoonstelling
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.