Kunsthalle for Music


-advertentiepositie-



Kunsthalle for Music

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Muziek is niet per se wat je denkt dat het is.

In januari 2018 transformeert Witte de With Center for Contemporary Art onder leiding van artistiek directeur & componist Ari Benjamin Meyers in de Kunsthalle for Music, met een ensemble van muzikanten, dansers, performers, denkers en een reeks nieuwe ruimtelijke en muzikale werken in opdracht.

Kunnen we ons een ruimte voorstellen voor muziek die buiten enig medium en voorbij het podium bestaat? Een ruimte voor muziek die niet kan worden opgenomen, die geen omlijnde speelduur heeft, en die zelfs bestaat wanneer er geen publiek aanwezig is? Waar performer en toehoorder, en repetitie en opvoering in elkaar lijken op te gaan? Muziek die zich manifesteert in een ruimte gevuld met muzikaal geweld en activiteit, die je wanneer je maar wil kan binnenlopen en weer verlaten. Een ruimte waar iedere kunstenaar, performer of bezoeker voor zichzelf beslist wat de ideale plaats is om te luisteren of te kijken, en waar dit niet bepaald wordt door een stoelnummer op een toegangskaartje. Waar een gezelschap performers de dienst uitmaakt en waar zij hun muziekstuk tijdens de openingstijden van de instelling blijven opvoeren, uitvoeren, voordragen, etc., ongeacht de aanwezigheid van bezoekers.

Kunnen we ons, kortom, hedendaagse muziek, compositie en muziekperformance voorstellen als hedendaagse kunst? Wanneer zijn we vergeten dat muziek – compositiestrategieën, nadrukkelijke structuren, harmonie en dissonantie, orkestratie, krassen, ordening, ritme, tempo – aan de basis ligt van alles? Muziek is van oudsher de drijfveer achter het hedendaagse. Des te alarmerender is het dat muziek compleet losgezongen is van het fenomeen hedendaagse kunst. Dit is het spanningsveld waarbinnen de Kunsthalle for Music opereert.

 Bezoek www.wdw.nl

Kunsthalle for Music
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.