1

Handel Anthems Oratoriumkoor Kennemerland




Handel Anthems Oratoriumkoor Kennemerland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Oratoriumkoor Kennemerland zingt samen met het Weilandensemble 5 Anthems van Handel!!

Het gerenommeerde Haarlemse Oratoriumkoor Kennemerland zingt samen met het ook bekende Weilandensemble eenmalig in de Philharmonie 5 Anthems van Handel: 4 kroningsanthems en een funeralanthem. De koren staan onder leiding van dirigent Annelies Smit, ze worden deze avond begeleid door Gerrie Meijers op het orgel en Het Promenade Orkest. Vier professionele solisten zullen hun medewerking verlenen: Nienke Oostenrijk, sopraan, Petra Stoute, alt, Arco Mandemaker, tenor en Bert van de Wetering, bas.

Een anthem is een kerkelijk gezang over een of meer bijbelteksten, dat gezongen werd bij gebeden in de Anglicaanse kerk en bij bijzondere gelegenheden, zoals een kroning. Deze feestelijke kroningsanthems zijn geschreven voor de kroning van George II en zijn vrouw Caroline in 1727. Ze werden uitgevoerd in de Westminster Abbey, een monumentaal gebouw, een indrukwekkende gelegenheid, dus een groots opgezette muziekuitvoering. Daarom zingen we dit dan ook met twee koren. Handel hield van groots opgezette werken, zoals de Messiah.

Het funeralanthem is ook voor koningin Caroline die in 1737 stierf. Zij was zeer geliefd en Handels beschermvrouwe. De tekst van dit anthem is gebaseerd op fragmenten uit de Klaagliederen en de boeken van Job en Samuel.
Het anthem begint met een koorzang die herinnert aan de koralen in de Lutherse kerkdiensten die Handel bijwoonde en waarvoor hij als jongeman muziek componeerde. De hertog van Chandos, Handel’s vroegere broodheer, schreef over het anthem: “De compositie was buitengewoon fijnzinnig en paste zeer goed bij deze treurige gelegenheid.”

 Bezoek www.koor-kennemerland.nl

Handel Anthems Oratoriumkoor Kennemerland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.