S.M.A.K.: Kris Martin | For Whom II


-advertentiepositie-



S.M.A.K.: Kris Martin | For Whom II

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Voor elke Gentenaar zal de Grote Triomfante, die in 1660 gegoten werd uit de brokstukken van de historische Klokke Roeland, een zachte klokslag luiden. Op poëtische wijze schenkt Kris Martin (°1972, Kortrijk) zo aan elke inwoner een gepersonaliseerd kunstwerk. Gentenaars kunnen zelf kiezen of hun naam bij de klokslag verschijnt. Wie liever onbekend blijft, krijgt een anonieme klokslag. Het zal ongeveer drie maanden duren om voor alle 257.983 inwoners de klok te luiden. Daarna valt het kunstwerk stil. Tot slot mogen de Gentenaars die toestemming gaven om hun naam te laten verschijnen een gesigneerde editie van hun gepersonaliseerde klokslag ophalen in S.M.A.K.

Met zijn project wil Kris Martin een gebaar van verbondenheid stellen tussen alle culturen, leeftijden en sociale lagen in Gent. Hij doet ons stilstaan bij wat het betekent om vandaag samen te leven in een stad.

De titel For Whom II leidde de kunstenaar af van het gedicht For Whom the Bell Tolls van John Donne, een Anglicaanse priester-schrijver die in 1624 eenzelfde universeel humanisme verkondigde:

"No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. If a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friend's or of thine own were: any man's death diminishes me, because I am involved in mankind, and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee."

Uit: Devotions upon Emergent Occasions, John Donne, 1624

Deze tekst lag aan de grondslag van een vroegere sculptuur van Martin: For Whom (2012), een klok in beweging zonder klepel die permanent is opgesteld in de beeldentuin van het Walker Art Center in Minneapolis (MN, VS). Bij beide projecten in de publieke ruimte verbindt Martin religieuze kunstgeschiedenis op een eigenzinnige manier met strategieën uit de conceptuele kunst. Met hun contemplatieve karakter geven zij ook blijk van zijn fascinatie voor persoonlijke tijdsbeleving die steunt op herinnering, vergankelijkheid en eeuwigheid.

Kris Martin | For Whom II is een extra muros-project van S.M.A.K. in samenwerking met de Stad Gent. Het werk kan dagelijks worden bezocht van 25 januari tot 6 mei 2018 van 10:00 tot 16:00 aan de klokkenstoel op het Emile Braunplein in Gent.

Wil je als Gentenaar ook jouw naam zien verschijnen bij een klokslag? Stuur dan een e-mail met je voornaam en familienaam naar mijnnaam@smak.be. Na de voltooiing van het kunstwerk ontvang je van ons een e-mail, waarna je jouw eigen gesigneerde editie in het museum kan ophalen.

 Bezoek www.smak.be

S.M.A.K.: Kris Martin | For Whom II
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.