1

Tentoonstelling Joegoslavië achter de duinen


-advertentiepositie-



Tentoonstelling Joegoslavië achter de duinen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 19 t/m 23 februari is de tentoonstelling Joegoslavië achter de duinen - Achter de schermen bij het Joegoslavië-tribunaal in het Atrium Den Haag te zien.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg Den Haag vrij plotseling een Joegoslavisch tintje. Niet alleen kwamen veel vluchtelingen naar de Hofstad, ook werd het Joegoslavië-tribunaal (ICTY) opgericht, dat de misdadigers van de oorlog die toen nog in volle gang was moest berechten. Een uniek instituut: het allereerste strafrechttribunaal na Neurenberg en Tokio, pionier voor de vele internationale instituten die Den Haag inmiddels rijk is.

Na 24 jaar en de berechting van 161 verdachten sloot het tribunaal op 31 december 2017 zijn deuren. Journalist Jorie Horsthuis en fotograaf Martino Lombezzi volgden dit instituut het afgelopen jaar van binnenuit – de laatste kans op een exclusief kijkje achter de schermen. Zij focusten zich op de medewerkers die een belangrijke rol speelden, maar die tot nu toe in de meeste gevallen onzichtbaar bleven. Ze interviewden tolken en getuigendeskundigen, archiefmedewerkers en beveiligers, onderzoekers en videotechnici. Hoe kijken zij terug op deze bijzondere periode, en welke invloed heeft het tribunaal gehad op hun leven?

Ook bezochten ze plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek: de cellen en de rechtszaal, het archief, de kantoren van de onderzoekers, de lange gangen en de cabines van waaruit de tolken de zittingen simultaan vertalen in soms wel vier verschillende talen. Zo geven ze het publiek een uniek inkijkje in de wondere wereld van het internationaal strafrecht.

In deze expositie, samengesteld voor de gemeente Den Haag, combineren zij de beelden en verhalen van binnenuit met persoonlijke portretten van mensen uit voormalig Joegoslavië, die in de jaren negentig op de vlucht voor de oorlog naar Den Haag kwamen. Hoe ervaren zij het leven in de stad, en welke rol speelde het tribunaal in hun bestaan?

www.icty.org

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Tentoonstelling Joegoslavië achter de duinen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.