1

Rinoceros: absurdistische Ionesco klassieker


-advertentiepositie-



Rinoceros: absurdistische Ionesco klassieker

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Berenger ziet zijn merkwaardige Franse dorpje overspoeld worden door Aziatische en Afrikaanse rinocerossen en moet stand houden tegen de stroom. Moet hij zich gewoon overgeven aan de natuur of is verzet mogelijk?

In de Eugene Ionesco klassieker, Rinoceros, volgen wij een paar absurdistische dagen in het leven van de alcoholistische vir bonus Berenger, als langzaam maar zeker zijn collegas en vrienden een grijsachtig bruine leren huid krijgen en er builen op hun lichaam groeien.

Wat is dat? Oh, een rinoceros! Elke keer als er weer een dorpsbewoner overstag gaat hoor je dit. "De schoolmeester? De dominee? De slager? vraagt Berenger, gespeeld door Henk van der Sluis. Een rinoceros, een rinoceros, een rinoceros, is steeds het antwoord. En hoe loopt het af met zijn beste vriend Jean (gespeeld door Els te Loo) en zijn grote liefde Daisy (gespeeld door Maartje Verbeek)?

Amateur Theater Vereniging Oosterbeek (ATVO) speelt op 17 en 18 maart in Huis van Puck (Arnhem) deze absurdistische klassieker. Door middel van komisch en merkwaardig spel vertellen de spelers het verhaal over een moeilijke strijd. De strijd die de mens moet voeren om stand te houden binnen de verwachtingen van de maatschappij. Oorspronkelijk geschreven als parodie tegen het communisme in de jaren 50 heeft dit toneelstuk meer relevantie dan ooit binnen een nieuw tijdperk van populisme, propaganda en fake news, waar de economie vaak prioriteit krijgt boven menselijk geluk.

Onder leiding van regisseur Erik Bok belooft ATVO u een avond van komedie, diepgang en vooral leuk theaterspel.
Een toneelstuk met de boodschap dat iedere ideologie, ook al heeft deze het beste met ons voor, gedoemd is te mislukken, dat moet wel zware kost zijn. Zo niet Rinoceros in de uitvoering door ATVO Oosterbeek, volgens Bok. Op komische wijze zetten de acteurs de taal en de werkelijkheid naar hun hand. Al lijkt het leven dwaas en ongerijmd, de samenleving blijkt heel goed maakbaar. Het enige dat je hoeft te doen is je eigenheid opgeven en meehollen met de meute. Je krijgt er zoveel voor terug.


Voor de meeste acteurs van ATVO is Rinoceros de eerste kennismaking met absurdistisch toneelspel, zegt Bok. Een moeilijke speelstijl ervaren de acteurs. Het luistert allemaal erg nauw. En de logica is vaak ver te zoeken. En als het lukt de acteurs om te vormen in uniforme neushoorns, kunt u als publiek genieten van een ideale toneelvoorstelling.

 

Rinoceros: absurdistische Ionesco klassieker
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.