S.m.a.k.: guillaume leblon | there is a man

S.m.a.k.: guillaume leblon | there is a man

De installatie THERE IS A MAN (2014-‘16) van de Franse kunstenaar Guillaume Leblon (°1971, Lille) is een belangrijke recente aankoop van S.M.A.K. De aankoop vormt een uitstekende gelegenheid om het oeuvre van de kunstenaar te verkennen. Met deze tentoonstelling wordt zijn werk voor het eerst uitgebreid in België getoond.

Guillaume Leblon is vooral bekend voor zijn sculpturen en installaties die onze beleving van ruimte en tijd op losse schroeven zetten. Zijn oeuvre beweegt zich tussen abstractie en figuratie en verkent het spanningsveld tussen aan- en afwezigheid, bestendigheid en verval. Zijn werken trekken niet alleen aan door hun lichamelijkheid en uitgesproken materialiteit maar ook door de onbehaaglijke sfeer die ze oproepen.

Deze tentoonstelling is een parcours vol poëtische objecten met metaforische betekenissen en verwijzingen naar beelden uit dromen en herinneringen. Ze ontplooit zich als een choreografie van fragmenten die samen een landschap vormen waarin het menselijk lichaam centraal staat maar tegelijk afwezig is.

THERE IS A MAN and more biedt inzichten in Leblon’s universum aan de hand van werken uit de afgelopen vijf jaar in materialen zoals brons, staal, ijzer, kunststof en gips. Vanuit zijn aanhoudende interesse voor het vergankelijke verbindt Leblon zijn werk sterk met de tijd en evolutie. In een wereld waarin elk lichaam maakbaar is, verkent de kunstenaar het lichaam als maakbaar beeld.

S.m.a.k.: guillaume leblon | there is a man

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.