De Afsluitdijk Een dijk voor het leven


-advertentiepositie-



De Afsluitdijk Een dijk voor het leven

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek de nieuwe expositie over de Afsluitdijk in het buitenmuseum; Een dijk voor het leven. Deze presentatie is gericht op de geschiedenis én toont ook de brug naar de toekomst, met de Afsluitdijk opnieuw als toonbeeld van de Nederlandse waterbouw. Deze expositie is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en het Zuiderzeemuseum. Een dijk voor het leven is het vervolg op de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen dat van 2013 tot en met 2015 te bezoeken was in het binnenmuseum. Deze tentoonstelling verbeeldde de watersnoodramp in 1916, de directe aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk.

Ontstaansgeschiedenis Afsluitdijk
De rijke visgronden van de Zuiderzee vormden een belangrijke bron van inkomsten voor de regio. Maar stormvloeden en overstromingen bepaalden evenzeer het leven in dit gebied. Zware stormen zoals de Allerheiligenvloed (1675), de stormvloed (1825) en de watersnood (1916) telden vele slachtoffers en richtten grote schade aan. Plannen om de Zuiderzee definitief te temmen, kwamen in de tweede helft van de negentiende eeuw in een stroomversnelling. In 1918 tekende Koningin Wilhelmina uiteindelijk de wet die de aanleg van een definitieve waterkering mogelijk maakte. Sinds zijn oplevering in 1932 spreekt de ruim 30 kilometer lange Afsluitdijk tot de verbeelding.

Rijkswaterstaat en de Afsluitdijk
Rijkswaterstaat gaat de Afsluitdijk de komende jaren versterken. Dat is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. Ook worden grote pompen ingebouwd bij Den Oever, om meer en onder alle omstandigheden water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Daarnaast heeft regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk ambities op het gebied van duurzame energie, natuur, recreatie en toerisme. Samen werken Rijk en regio aan een veilige, duurzame, aantrekkelijke en toekomstbestendige dijk. www.deafsluitdijk.nl

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl

De Afsluitdijk Een dijk voor het leven
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.