1

Dubbeltentoonstelling rapenburgerstr.1940 – 1945


-advertentiepositie-



Dubbeltentoonstelling rapenburgerstr.1940 – 1945

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Rapenburgerstraat 1940 – 1945 & Samen weer aan tafel

Tentoonstelling in de Centrale Hal

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was de Rapenburgerstraat een even gewone als uitzonderlijke straat in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Gewoon omdat er gewone mensen woonden, uitzonderlijk door het Nederlands Israëlitisch Seminarium dat er was, het Nederlands-Israëlitisch Meisjesweeshuis, de sjoel, het Leerhuis en bovenal de Snoge, de Portugees-Israëlitische Synagoge. Het leven ging er zijn gang, meestal in armoede. En toen kwam de oorlog en de Jodenvervolging, die de geschiedenis zou ingaan als de Shoah.

De tentoonstelling in de hal van het Stadsarchief is gebaseerd op archiefonderzoek naar alle bewoners, bedrijven en instellingen in deze Amsterdamse straat. We komen dichtbij het leven van de bewoners in die tijd. Hoe moeilijk het voor velen was om rond te komen en hoe krap de vaak grote gezinnen woonden in één van de 180 huizen van de straat. Van vooroorlogse bewoners overleefde slechts een klein aantal de oorlog. Portretten van verdwenen levens in een straat die tussen 1940 en 1945 onherkenbaar veranderde, maken duidelijk wat er in die vijf jaar plaatsvond in de Rapenburgerstraat.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt Rapenburgerstraat 1940 – 1945 van uitgeverij Nieuw Amsterdam. In een jaar tijd werden vrijwel alle bewoners van de Rapenburgerstraat uit hun huizen gehaald en vermoord. De huizen werden gesloopt of door anderen betrokken. De buurt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het boek van Guus Luijters vertelt de geschiedenis van de huizen en hun bewoners, in talloze verhalen en allemaal even aangrijpend. 

Samen weer aan tafel
Tentoonstelling in de expositieruimte

De aandacht voor de slachtoffers van de Holocaust richt zich overwegend op de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Driekwart van de ongeveer 140.000 Joden in Nederland werd vermoord. Slechts enkele honderden van de tienduizenden Joodse gezinnen overleefden die oorlog, schijnbaar ongeschonden.

Deze tentoonstelling gaat over die gezinnen

In Samen weer aan tafel vertellen zeventien personen hoe het was om terug te keren en met het gezin weer opnieuw een bestaan op te bouwen. De verhalen over die gezinnen zijn onvoorstelbaar en indringend – hereniging heeft vele kanten zo blijkt en niets werd meer zoals het voorheen was.

Over de verwerking van de verschrikkingen en de veerkracht van individuele overlevenden is veel
bekend en gepubliceerd, dat geldt niet voor overlevende gezinnen. Om de geschiedenis en de verhalen van deze Joodse gezinnen te bewaren en het verband tussen die verhalen te laten zien, werden tientallen interviews gefilmd en archieven en relevante documenten bestudeerd.

Uitgebreide interviews met mensen uit ‘overlevende gezinnen’ in een intieme museale installatie zullen worden getoond en wordt de oorlog bezien vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk.

 Bezoek www.amsterdam.nl

Dubbeltentoonstelling rapenburgerstr.1940 – 1945
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.